В здравеопазването продължаваме да бъдем в постоянен недостиг – било

...
В здравеопазването продължаваме да бъдем в постоянен недостиг – било
Коментари Харесай

Адв. Димитрова: През следващата година трябва да отправим поглед върху дефицитите в системата

„ В опазването на здравето продължаваме да бъдем в непрекъснат дефицит – било то на средства, на старания, на личен състав, на предпочитание за смяна. През идната година би трябвало да отправим взор към превъзмогването на дефицитите в системата “. Това съобщи пред БНР адв. Свилена Димитрова, ръководител на УС на Българската болнична асоциация - ББА.

Тя изрази мнение, че откогато опазването на здравето влезе в центъра на всекидневието ни около пандемията все си споделяме, че към този момент сме разбрали какъв брой фундаментално значимо е, само че с изключение на на думи, на процедура няма огромен прогрес.

„ Няма настройка да му се даде подобен приоритет, че това да бъде осезаемо за пациентите и за самата система “, безапелационна бе адв. Димитрова.

В този подтекст тя разяснява тематиката за размера на здравните вноски и акцентира какъв брой значимо е хората да се замислят над въпроса каква междинна стойност образуват те по отношение на разноските за опазване на здравето в Европа или в прилежащите ни страни, с които можем да се съпоставяме.

„ Здравето е скъпо, само че в действителност има някаква цена. Редно е да осъзнаваме какво влагаме и какво можем да търсим като противоположна стойност “, сподели юристката.

Та уточни, че системата не съумява да разсъни задоволително доверие в нашите лекари.

По думите ѝ експертите ги имаме, само че би трябвало да се влага повече време в потребностите на хората.

" Трябва да покажем на хората какво могат да получат като здравна услуга и те да се усещат спокойни къде и по какъв начин да я получат ", добави адв. Димитрова.

Та изрази мощно терзание от обстоятелството, че предлаганата Здравна тактика за идващите 10 години не е минала през задоволително необятно публично разискване.

Председателката на УС на ББА засегна и въпроса за здравното обслужване в отдалечените региони.

" Има региони, където хората като че ли са забравени и във връзка с опазване на здравето. Трябва да има решение на общодържавно равнище. Много огромна част от хората изобщо не внасят осигуровки. Трябва профилиран взор за тези дребни обитаеми места. Те са част от нашето общество, генерират част от нашия Брутният вътрешен продукт, те съществуват и не можем да ги забравяме. Не може над 60 на 100 от хората да не са били прегледани, да не са потърсили помощ и да са редовно нелекувани ", сподели адв. Димитрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР