В Западна Европа все по-рядко издават визи на турски граждани.

...
В Западна Европа все по-рядко издават визи на турски граждани.
Коментари Харесай

Защо в Европа не искат да дават визи на турските граждани


В Западна Европа все по-рядко издават визи на турски жители. Има и апел те въобще да не получават шенгенски визи. Сред турците, наранени от тази безпримерна проява на мощ, се зараждат яд и ненавист.

От седмици към този момент получавам в обществените мрежи персонални известия. Хора от Турция и Германия ми описват, че на тях или на техни родственици, въпреки че са показали всички нужни документи. И в безизходицата си ме молят за съвет.

Първо си помислих, че това са нормалните недоволства от работата на чиновниците в немското посолство в Турция. Но в това време разбрах, че зад всяко едно недоволство се крие някаква персонална орис: учители, които са желали да посетят свои родственици в Нидерландия; пенсионери, които не могат да отидат на сватбата на децата си в Германия; хора на изкуството, тръгнали на фестивал в Италия... Само в извънредно редки случаи някои от тези претенденти получава виза, само че за доста по-малко дни, в сравнение с са декларирали.

Много отхвърлени молби

Особено мъчно е станало приемането на виза за Германия, настояват турските медии. Това удостоверяват и от немското външно министерство в Берлин: като мотив за това за какво немските представителства в Турция издават все по-рядко визи на турци се показват икономическата рецесия в Турция и непрекъснатото приключване на квалифицирани фрагменти от страната.

Вярно е, че сегашната обстановка в Турция е същинска злополука. Всеки месец. Рекордно висок е и броят на хората, търсещи работа. Сред аргументите за променената визова политика не на последно място са и солидните нарушавания на човешките права от страна на турската страна: европейските страни се притесняват, че доста турци се пробват с туристическа виза да извърнат тил на родината си вечно.

Турските медии нашироко описват, че от ден на ден студенти, които идват в Европа със стипендия по програмата „ Еразъм “, подават след това молби за леговище. Това в допълнение понижи възможностите на турски студенти да бъдат признати за образование по тази стратегия.

Гневът към този момент прераства в ненавист

Повечето хора в Европа въобще не са наясно какъв брой скъпо е за турските жители да подадат молба за шенгенска виза. Само предварителната такса възлиза на 80 евро, а в случай че молбата бъде отхвърлена, сумата не се възвръща. Към това се прибавят и разноските за резервирани хотели и самолетни билети, които се оказват чиста загуба, тъй като до пътуването в множеството случаи въобще не се стига. Вярно е, че отводът за издаване на виза може да бъде обжалван, само че един Бог знае дали тези старания си заслужават.

Затова гневът против страните от Шенген към този момент прераства в ненавист. Това е ненапълно разбираемо, защото хора, които в предишното постоянно са пътували до Европейски Съюз, в този момент внезапно получават отвод. Визи се отхвърлят и на хора, които имат непрекъсната работа, лична къща и деца в Турция – за които е повече от ясно, че не биха загърбили родината си. Пенсионери и някогашни „ гастарбайтери “, които от години прекарват лятото в и нямат никакво желание или в Европа, също не получават визи. Тези решения на непознатите консулства не са оправдани!

Нещо би трябвало да се промени

Правилата за издаване на шенгенски визи незабавно би трябвало да бъдат преразгледани. Хора, които към този момент са получавали виза и постоянно са обитавали в Европа, бъдат третирани от консулските служби по-либерално. На възрастните хора, които желаят просто да участват на сватбата на децата си или да видят внуците си в чужбина, също не трябва да се пречи.

Eркан Арикан

А хората на бизнеса, които се пробват да съживят, пътувайки за изложби или за търговски договаряния, следва да получават своите визи даже с преимущество. Също както и зажаднелите за пътувания турски туристи след дългите ограничавания на пандемията, които носят доходи за западните стопански системи.

А черните овце, които желаят трайно да останат в Европа, по този начин или другояче си намират незаконни способи да стигнат до страните от Шенген. Неопетнените турски жители не трябва обаче да заплащат за неверната политика на своята татковина. 

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР