В Залцбург започна съдебният процес срещу австрийски полковник от запаса,

...
В Залцбург започна съдебният процес срещу австрийски полковник от запаса,
Коментари Харесай

Започна процесът срещу австрийския военен, обвинен в шпионаж за Русия

В Залцбург стартира правосъдният развой против австрийски полковник от запаса, който е упрекнат в шпионаж, държавна измяна и предаване на военни секрети на съветското военно разузнаване в продължение на минимум 25 година, написа " Гардиън ".

71-годишният някогашен военнослужещ беше задържан през ноември 2018 година През ноември 2019 година прокуратурата го упрекна в предаване на секретна информация за австрийски оръжия и позиции на артилерията в подмяна на 280 000 евро.

Съдиите в районния съд в Залцбург оповестиха тази заран, че процесът ще се води при закрити врата, защото най-вероятно по време на процеса ще бъдат показани държавни секрети и информация на военното разузнаване.

Подсъдимият, който е от Залцбург, отхвърля всички обвинявания. Той твърди, че е предал информация, която е била обществена, в това число във вестници и интернет. Адвокатът му разяснява, че клиентът му е " родолюбец ", който е поддържал контакти с " избрани хора в чужбина ", само че в никакъв случай не е нарушавал закона.

От държавното обвиняване оповестиха, че някогашният боен се е свързал за първи път с съветското военно разузнаване по време на командировка през 1987 година

През юли 2019 година Австрия издаде интернационална заповед за арест на съветски боен шпионин, Игор Егорович Зайцев, който е вербувал полковника. Издадени са европейски и интернационалните заповеди за арест по молба на полицията в Залцбург.

Според австрийски медии полковникът е поддържал контакт с съветския сътрудник посредством потребление на съвременно съоръжение.

Процесът, по време на който ще бъдат изслушани 19 очевидци, ще продължи пет дни. Присъдата се чака на 19 март.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР