В залива Нелсън Мандела, Южна Африка, хиляди хектари земя един

...
В залива Нелсън Мандела, Южна Африка, хиляди хектари земя един
Коментари Харесай

Завод за $4,6 милиарда в Южна Африка ще произвежда горивото на бъдещето

В залива Нелсън Мандела, Южна Африка, хиляди хектари земя един ден могат да се трансфорат в най-големия цех за зелен амоняк в света, оповестява CNN.

Амонякът, който се състои от азот и водород, нормално се употребява като тор.

В началото на 1910 година учените създават метод за синтезирането му, защото до тогава главният аграрни тор е гуано - екскременти на прилепи или птици, които се набират от тропическите острови и са в дефицит.

След откритието, производството на амоняк в промишлени мащаби разрешава на селското стопанство да преживее взрив, сочи изследване на Университета на Манитоба. Без него през днешния ден щеше да е невероятно производството на почти половината от храната в света, добавя CNN.

Амонякът се употребява и за производството на експлозиви за минната индустрия и е съществена съставна част на доста фармацевтични и почистващи артикули.

Понастоящем за производството му се употребяват най-вече изкопаеми горива и той е виновен за 1,8% от международните излъчвания на CO2.

Но посредством потребление на възобновима сила може да се създава " зелен " амоняк, като се понижава въглеродният отпечатък на селскостопанското произвеждане и се отварят благоприятни условия за по-нататъшно потребление на съединението.

Сред тях се откроява потреблението на амоняка като гориво, което може да помогне за декарбонизирането на бранша на корабоплаването.

Именно върху това ще се концентрира заводът в Мандела Бей. " Той ще стартира да замества тежките горива на корабите и ще размени дизеловото гориво. Това ще се трансформира в горивото на бъдещето, изключително в морската промишленост ", споделя Колин Лубсър, ръководещ шеф на Hive Energy Africa, която построява завода.

Процесът на произвеждане на екологичен амоняк е напълно елементарен и изисква единствено вода, въздух и сила. Електролизата се употребява за делене на водата на водород и О2, а апаратура за делене на въздуха извлича азота от въздуха. След това водородът и азотът се комбинират, с цел да се получи амоняк.

" Процесът на преобразяване в " зелен " е, че за това се употребява възобновима сила, а не изкопаеми горива, въглища или газ за изработката й, което е изцяло екологичен развой ", изяснява Лубсър.

Предвижда се централата да стартира да действа през 2026 година и ще коства 4,6 милиарда $. Заводът ще се зарежда с сила от слънцето, а водата, която е нужна за производството на амоняк, ще се добива от локална фабрика за трапезна сол, която обезсолява морска вода.

Според Лубсър в района ще бъдат основани минимум 20 000 работни места за целия интервал на плана.

" Пандемията ни засегна доста тежко ", споделя Асанда Ксавука от Корпорацията за развиване на Коега, която дава отговор за обезпечаването на претовареност в района.

" Много работни места бяха изгубени в Южна Африка. За нас в Източен Кейп равнището на безработица е над 50 %. Инвестиция от подобен темперамент с редица работни места, които ще бъдат основани, ще бъде доста огромна ".

През 2018 година корабоплавателната промишленост е съставлявала близо 3% от международните излъчвания на CO2.

Според Международната организация по енергетика амонякът ще би трябвало да покрива 45% от международното търсене на сила за корабоплаването през 2050 година, с цел да се осъществят сюжетите за нулеви чисти излъчвания, което значи, че той е значителен съставен елемент на едно по-зелено бъдеще.

Но зеленият амоняк би могъл да се изгаря и в съществуващите електроцентрали на въглища, с цел да се понижат бързо техните излъчвания на CO2, или в централи, пригодени да работят напълно с амоняк, добавя CNN.

Един от ограничаващите фактори е, че амонякът е изострен и отровен газ, тъй че с него би трябвало да работят подготвени експерти.

Използването му като гориво води до формиране на азотни оксиди, които могат да работят като парникови газове и да предизвикват замърсяване на въздуха, което изисква спомагателни технологии за надзор на излъчванията. Mного от системите, които ще употребяват " зелен " амоняк, в това число корабните мотори – към момента са в развой на създаване, заради което равнищата на произвеждане са ниски.

Въпреки това се чака взрив на производството: съгласно отчет на Precedence Research през 2021 година пазарът на зелен амоняк възлиза на едвам 36 млн. $, само че до 2030 година ще нарасне до 5,4 милиарда $.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР