В Закона за извънредното положение сигурно са допуснати и грешки,

...
В Закона за извънредното положение сигурно са допуснати и грешки,
Коментари Харесай

В извънредния закон сигурно има грешки, но той е успешен, смята Костов

В Закона за изключителното състояние несъмнено са позволени и неточности, само че той е сполучлив и е значимо да го има, с цел да контролира връзки в страната по време на тази рецесия, сподели през днешния ден пред БНР министър председателят в интервала 1997 - 2001 година Иван Костов. Той добавя, че в този момент на напред във времето излиза сигурността за живота на хората и в името на това се суспендират част от човешките права и свободи.

България е в изключително състояние поради новия коранивирус от 13 март. Законът за него беше признат след 15 часово съвещание на Народното събрание в петък. В понеделник се наложи да бъде ремонтиран, поради противоречиви текстове, предвиждащи надзор върху цените на стоките и наказателно гонене за разпространяване на погрешни вести. Те станаха причина в неделя президентът Румен Радев да му наложи несъгласие.

По мотив рецензиите на президента, изразени в речта му, с която разгласи налагането на несъгласие на част от текстовете, Костов показва, че не е работа на този закон да планува стопански ограничения. " Сега да се претендира към ръководещите, че могат да се намерят решения, които да не костват доста скъпо, могат да го създадат единствено доста арогантни хора ", разяснява някогашният министър председател.

По думите на Костов държавното управление единствено би трябвало да си сложи задача и да създаде решения за понижаване на вредите върху стопанската система при съблюдаване на условията на оперативния щаб. Той не скри, че това е " титанична задача ", тъй като би трябвало да се откри равновесие сред рисковете от болестта и икономическата нужда.

Като решение той предложи възобновяване на спрени индустриални услуги, за които може да се подсигурява сигурността на служащите и чиновниците. Според Иван Костов поради обстановката стопанската система би трябвало да се пригоди да създава артикули и услуги в изискванията на висок здравен риск.

" Приоритет на държавното управление би трябвало да бъде основаване на сигурна логистика за придвижването на артикули в страната и особена на преноса, за което упорства Европейската комисия. В противоположен случай има заплаха в целия Европейски Съюз да се стигне до дефицит на жизненоважни храни, медикаменти и съоръжение. За тази цел би трябвало да се усили пропускливостта на граничните пунктове и да се обезпечат защитни средства за всички водачи на камиони ", е мнението на някогашния министър председател.

Като вид за икономисване на шока на наложително освободените служащи Костов предложи държавното управление да се ангажира да изплаща 60% от среднодневния застрахователен приход, върху който са внасяни дължимите вноски за Фонд безработица. По думите му това е равностойно на компенсацията при безработица.

Обобщавайки обстановката Иван Костов акцентира, че за първи път пандемия провокира световна рецесия, която ще засегне демократичните общества и ще нанесе провали на стопанските системи. Като основен проблем, той уточни това, че никой не знае какъв брой дълго ще продължи пандемията и какъв брой дълбока ще бъде рецесията.

Как ви визира законът за изключителното състояние четете - тук

Какви ограничения би трябвало да вземат ръководещите съгласно бизнеса - тук

За настройките измежду българите във връзка рецесията - тук

Какви за сюжетите за края на пандемията - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (974)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР