В заключена стая в офис сграда в Каракас 20 бръмчащи

...
В заключена стая в офис сграда в Каракас 20 бръмчащи
Коментари Харесай

Защо във Венецуела Bitcoin е средство за оцеляване?

В заключена стая в офис постройка в Каракас 20 бръмчащи компютъра употребяват своята мощ за добиване на данни, с цел да копаят биткойни - един все по-популярен инструмент в битката против хиперинфлацията във Венецуела.

В хранилища, офиси и домове " миньорите " употребяват модифицирани компютри, с цел да правят комплицирани калкулации, главно осчетоводяване на цифрови транзакции по целия свят, за които получават комисионна в биткойн, споделя в собствен репортаж AFP.

Освен че се практикува с целия свят, копаенето на виртуалната валута е част от възходящите незаконни старания във Венецуела да се избегнат най-лошите последствия от осакатяващата икономическа и политическа рецесия и възходящата инфлация, която съгласно МВФ може да доближи 720% тази година.

Нямайки никакво доверие в локалния боливар и мъчейки се да намерят долари, доста венецуелски жители, които не са нито компютърни фанатици, нито финансови магьосници, разчитат на bitcoin или други криптовалути.

Служителка на офиса в Каракас на име Вероника споделя, че шефът й е конфигурирал 20-те компютъра при започване на 2015 година " Тези машини донасят 800 $ месечно (повече от 26 млн. боливара) ", споделя тя.

Консултантът в копаенето на bitcoin Ранди Брито пресмята, че към 100 000 венецуелци " копаят " виртуалната валута. Точният им брой е неосъществим за установяване, тъй като доста от тях се пазят посредством потребление на сървъри в непознати страни.

Бумът на тези виртуални покупко-продажби стартира през 2014 година, когато икономическата рецесия във Венецуела се ускори вследствие на срив в цената на петрола, който съставлява 96% от приходите на страната.

" Който купува биткойни с боливари, печели пари, като усилва цената на биткойн против $ и заобикаля инфлацията ", показва Брито пред AFP.

Не без риск

Венецуела е нещо като миньорска гореща точка, защото електричеството, належащо за работата на компютрите, които са гладни за сила, е толкоз мощно субсидирано, че е съвсем гратис.

" Така е доста преференциално да се създават биткойни ", споделя икономистът Асдрубал Оливерос.

Изкушена от парите, които печели шефът й, Вероника също е решила да работи, оборудвайки дома си с машина за 2280 $, купена онлайн от Китай.

" Един мой другар също си купи, а един прочут си купи 20. Хората купуват тези машини като луди ", споделя тя.

" Харчим едвам към 15 000 боливара на месец за електричество (малко от 50 цента на цената на черния пазар) ", споделя Вероника, която отхвърля да каже семейството си от боязън да не бъде задържана.

Повечето " миньори " слагат машините си в къщата на различен човек, с цел да разделят потреблението на сила и по този начин да избегнат привличането на вниманието на управляващите. Държавната разследваща работа Sebin е изключително прецизна в следенето, а сътрудниците й постоянно претърсват здания, в които виждат съмнително неспокойствие. " Ако намерят машини, те арестуват притежателите или се пробват да им вземат принудително пари ", споделя Вероника.

Адвокатът Хесус Олярвес твърди, че копаенето на биткойни е легално във Венецуела. Страната няма закони за криптовалутите, само че " тези, които го практикуват, постоянно могат да бъдат задържани от полицията за кражба на сила ".

По данни на портала LocalBitcoins транзакциите с биткойни във Венецуела възлизат на 1.1 милиона $ през последната седмица на септември.

Комисионните, платени в биткойни, оказват помощ да се купят храна и медикаменти, които сега са недостиг поради рецесията, споделя Еугения Алкала, основателка на Dash Caracas, предлагаща курсове за рандеман на криптовалути.

Машината на Вероника създава от 20 до 25 лайткойна, друга известна виртуална валута, на месец. " Всеки лайткойн коства 46 $, това са 920 $ месечно ", споделя тя.

Това е цяло положение в страна, където минималната заплата е 135 543 боливара (40 долара), допълнена с ваучер за 189 000 боливара (56 долара).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР