В задочен спор по актуализацията на бюджета влязоха лидерът на

...
В задочен спор по актуализацията на бюджета влязоха лидерът на
Коментари Харесай

Нинова и здравният министър в задочен спор за актуализацията на бюджета

В неприсъствен спор по актуализацията на бюджета влязоха водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

Поводът е позицията на Българска социалистическа партия по желаната от служебния кабинет актуализация на бюджета, която Нинова показа в присъединяване по Българска национална телевизия тази заран. Левицата не е съгласна с част от заложените нови разноски – за в допълнение пазаруване на ваксини и за бонуси в КЕВР, стана ясно от думите на Нинова.

" Ще подкрепим актуализацията на бюджета, с цел да тръгне процедурата, само че ще предложим смяна. В плана на служебния кабинет има два съществени казуса - здравето на нацията поради пандемията и приходите на хората поради ценовия потрес. В България има 5 милиона ваксини. В актуализацията на бюджета сужебният кабинет желае още 1,5 милиона. Защо е належащо това? Имаме задоволително, даже даряваме на други страни. Ако има подозрения за лобизъм в интерес на фармацевтичти компании, няма да подкрепим този разход. Защо не дадат парите на млади фамилии? ", съобщи Нинова по Българска национална телевизия.

" КЕВР подвига цени в полза на монополисти. Хората ги осъждат. Служебният кабинет желае 17 милиона, с цел да се заплащат тези санкции. Освен това желаят пари за
бонуси на чиновниците на КЕВР, следната заплата там е 5 хиляди лева Да дадем тези пари за деца с увреждания ", сподели още Нинова и пордължи с рецензиите към бюджета на служебното държавно управление: " Министър Комитова сподели, че й трябват 1,5 милиарда лева, с цел да се разплати с компаниите, които не са получавали заплатите си за градеж на пътища. Да осъди Борисов, за какво ги желае от бюджета? ". От Българска социалистическа партия не са съгласни и с желаните 1,2 милиарда лева като запас за непредвидени разноски за 3 месеца. Освен това били планувани доходи от Плана за възобновяване и развиване, който още не е импортиран и утвърден.

" Всички ще подкрепим 1000 лева за медиците на първа линия. Увеличението на пенсиите също, въпреки и да не е напълно ", съобщи Нинова.

Малко по-късно служебният здравен министър Стойчо Кацаров възрази против обструкциите на Нинова за в допълнение пазаруване на ваксини с публична позиция. „ Искането за актуализация на бюджета за възнаграждение на ваксини е по отношение на решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година с което се утвърждава закупуването на 1 533 037 дози от имунизацията на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева Същата не е обезпечена в бюджета на Министерство на здравеопазването за 2021 година и заради това е включена в настояването за актуализация ", се споделя в нея.

Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, утвърдена от страните членки и Европейска комисия още през 2020 година, България не може да се откаже от към този момент контрактуваните доставки. Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното чуване по тематиката преди 2 седмици, както и на последния парламентарен надзор, предишния петък, и би трябвало всички народни представители да са осведомени с обстоятелствата. Ако не са, биха могли когато и да е да изискат от нас спомагателна информация, която неотложно ще им бъде предоставена, написа още в известието на Министерството

" Призовавам госпожа Нинова и всички обществени персони да бъдат доста деликатни в изявленията си по тематиката, с цел да не нанасят несъзнателно щета на така и така нежното доверие в имунизационния развой ", споделя още доктор Кацаров.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР