В южната ни съседка Гърция посрещането на Новата година е

...
В южната ни съседка Гърция посрещането на Новата година е
Коментари Харесай

Гърците посрещнаха 2022 г., спазвайки традициите

В южната ни съседка Гърция посрещането на Новата година е обвързвано с забавни обичаи, доста от които са предизвикателство за кулинарните умения. Най-вкусната саралия се прави на остров Кос, а най-трудната баница с 50 кори - на остров Лерос. Във всеки дом има нар.

Дори под сянката на Омикрон гърците съблюдават традициите за празника. Поради наложените ограничавания за заведенията хората си останаха по домовете, като се събраха родственици и другари от цялата страна. Повечето си направиха проби, с цел да се предпазят от заразяване.

Подаръците са под елхата, тъй като тях ги носи Свети Васил, а децата чакаха първите минути на новата година. На трапезата наложително има питка с пара, която се назовава "питката на Свети Васил ".

Несъмнено най-интересно е на гръцките острови. На тях в новогодишната нощ с лодка идва Свети Васил. В домовете има освен украсени елхи, само че на първо място коледен транспортен съд, който свети с декорация. Това е традиция от островите и се свързва с благопожелание за добра година на моряците и риболовците. На остров Тасос палят камината с маслинени клончета. Във Флорина кукери обикалят по къщите за здраве. На Цикладските острови чакат сполучлива година, в случай че на двора кацне гълъб.

На първият ден от Новата година се върви на празнична литургия в църквата. След това традицията изисква да се счупи нар пред входната врата за здраве.

С оптимизъм гърците си пожелават здраве и вяра да премине пандемията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР