В южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и

...
В южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и
Коментари Харесай

Шумерите – един от най-загадъчните народи в историята

В южната част на актуален Ирак, сред реките Тигър и Ефрат преди към 7000 години се заселил мистериозен народ – шумерите.

Те внесли значителен принос в развиването на човешката цивилизация, само че ние и до момента не знаем от кое място са пристигнали шумерите и на какъв език са говорили.

Долината Месопотамия била обитаема с племена на семити скотовъдци, които били изместени на север от пришълците шумери. Самите шумери не били в роднинство със семитите, също така техният генезис и до през днешния ден е неразбираем. Неизвестна е и прародината на шумерите, нито езиковото семейство, към което е принадлежал техният език.

За наслада шумерите са оставили доста писмени монументи. От тях сме разбрали, че шумерите са наричани по този начин от прилежащите племена, до момента в който самите те се наричали санг-нгига – „ черноглавите “. Те наричали своя език „ доблестен “ и го считали за единственият кадърен за хората (за разлика от не толкоз „ благородните “ семитски езици, на които разговаряли техните съседи).

Но шумерският език не бил еднообразен. В него имало особени диалекти за мъже и дами, риболовци и пастири. Как е звучал шумерският език, и до през днешния ден е незнайно. Повечето омоними разрешават да се допусна, че езикът е бил тонов (като да вземем за пример актуалния китайски), а значи смисълът на казаното постоянно зависел от интонацията. След залеза на шумерската цивилизация езикът на шумерите още дълго време се изучавал в Месопотамия, защото на него били написани множеството религиозни и литературни текстове.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР