В Югоизточна Европа купуват оръжие, както никога досега. Междувременно напрежението

...
В Югоизточна Европа купуват оръжие, както никога досега. Междувременно напрежението
Коментари Харесай

Die Welt: Новата надпревара във въоръженията на Балканите


В Югоизточна Европа купуват оръжие, както в никакъв случай до момента. Междувременно напрежението сред враждебните настроените една по отношение на друга етнически групи нараства. На фона на обстановката Русия се намесва доколкото е допустимо - и по този метод в допълнение усилва капацитета за спор в покрайнините на Европейски Съюз, разясняват в редакцията на немския народен всекидневник Die Welt .
На 26 юли Румъния разгласи, че е спряла съветски трансфер на оръжие за Сърбия по река Дунав. Той се състоеше от 10 употребявани, само че осъвременени БРДМ-2, част от необикновен подаръчен пакет за Сърбия: 30 осъвременени бойни танка Т-72 и 30 бронирани транспортни средства. Подарък на съветския народ за сръбския.

 Die Welt: Новата конкуренция във въоръженията на Балканите

Източник: Die Welt

Действията на Букурещ бяха аргументирани с актуалните наказания на Европейския съюз против Русия за присъединението на Кримския полуостров през 2014 година След това руснаците предадоха танковете на Сърбия по въздух, употребявайки въздушното пространство на Унгария, чийто министър председател Виктор Орбан постоянно се стреми към положителни връзки с съветския президент Владимир Путин. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич категорично благодари на Путин на 29 юли за приноса му да „ укрепи мощта на сръбските въоръжени сили ".
Новината акцентира упоритостите на Сърбия да модернизира силите си и да построи своя мощна отбранителна промишленост. Това е избухливо - тъй като Сърбия разчита на Русия в това си начинание, а тя е страна, посочила в Украйна волята за увеличение на личната си сфера на въздействие посредством оръжие.

Освен това Сърбия е водила войни против Хърватия и Косово при Слободан Милошевич и оказва помощ на Белград по време на войната в Босна. На този декор предизвестието на сръбското държавно управление, че ще нападне Косово, ако страната сътвори своя лична войска, звучи изключително заплашително. За основаването на войска на Косово бе взето решение през декември предходната година от Народното събрание в Прищина - не на последно място, тъй като Сърбия се превъоръжава.

Полша е тежката категория в района

Процесът е част от общото превъоръжаване в Източна Европа. Особено новите членки на Европейски Съюз, от Полша и Унгария до България, бързат да модернизират своите безнадеждно остарели арсенали от руски жанр. Всички страни в района имат дълготрайни стратегии за въоръжение, според от страната от 2014 година или 2017 година до 2026 година или даже 2030 година
Тези страни са членки на НАТО. Те купуват новите си оръжия от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Полша е тежката категория в района. Страната усилва всеобщо военните си разноски - през 2017 година до 10 милиарда, 2018 година даже до дванадесет милиарда $. Сега е една от дребното страни-членки на НАТО, които извършват настояванията на Съединени американски щати за защита в размер на два % от Брутният вътрешен продукт, пожелан от американския президент Доналд Тръмп. До 2030 година Варшава желае да надмине тази цифра и да похарчи 2,5 % от своя Брутният вътрешен продукт за въоръжение, изключително за закупуване на супермодерните американски изтребители F-35.
Унгария също обмисля закупуването на F-35 и през идната година още веднъж ще усили военния си бюджет с 20%. Популярни са и немските танкове „ Леопард “ и хеликоптерите „ Еърбъс “. Румъния също е нараснала разноските си за защита: единствено през 2017 година страната удвои разноските си за защита от два на четири милиарда $. И Хърватия желае да купи американски изтребители F-16 допустимо най-скоро, с цел да размени остарелите си МиГ 21.
Всичко това значи подсилване на НАТО в района, тъй че не е изненадващо, че Русия се опълчва на процеса. Докато в страните от някогашна Югославия НАТО се концентрира основно върху Албания, Косово и Хърватия, Русия се концентрира върху Сърбия и Република Сръбска. В Косово Съединени американски щати разполагат с една от най-големите си военни бази – „ Бондстийл “. Русия желае да построи военна база в Република Сръбска.

Русия подарява на Сърбия танкове и изтребители

Тъй като сърбите са стопански по-слаби от членовете на Европейски Съюз в района, Москва им дава оръжие: с изключение на упоменатите нагоре танкове, Белград получи шест бойни самолета МиГ-29, Беларус добави още осем. Последната доставка беше през февруари тази година. Сърбия в този момент има най-силните военновъздушни сили в района.
Самолетите и танковете са дарове, само че по този начин или другояче те костват пари. Според известия в медиите Белград би трябвало да заплати самичък за модернизацията на самолетите. Сумата е 185 милиона $. Следват системите за противовъздушна защита от вид „ Бук 2 “ и „ Бук 3 “.
Сърбия харчи най-вече пари за покупка на въоръжение от страните от някогашна Югославия - през 2017 година тя отдели 731 милиона $. Албания остана на второ място със 168 милиона $. Ако се вземат поради проектите на Косово да похарчи 98 милиона $ през идната година за плануваната си войска (с числена мощ 5000 войници), албанският фактор има сериозна тежест във военния баланс на Балканите.
Новата конкуренция във въоржъжението на Балканите е преплетена с политически причини. Албания и Косово са взели решение за митнически съюз. В Сърбия това се преглежда като опит да се сътвори „ Велика Албания “ - термин, с който албанското държавно управление обича да предизвика.
Освен това към момента съществува концепцията на сръбския президент Вучич и косовския му сътрудник Хашим Тачи да разрешат казуса в двустранните си връзки с замяна на територии. Това от своя страна би могло да докара до домино резултати - като разединение на Босна и Херцеговина. Или даже в Македония, където живеят доста албанци.
Именно тъй като сходни хрумвания имат огромен капацитет за спорове, Европейски Съюз се пробва да заглуши този спор. В момента тематиката към този момент не е на дневен ред. Съединени американски щати обаче наподобяват отворени за замяна на територии, в случай че тя донесе непоклатимост в дълготраен проект. Опцията към момента не е на масата за договаряния. Сигурното обаче е, че колкото повече се актуализира, толкоз по-голяма ще бъде заплахата от политически спорове стават в района.

Превод и редакция: Тереза Герова, Агенция Фокус
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР