В явен конфликт на интереси директорът на Българската банка за

...
В явен конфликт на интереси директорът на Българската банка за
Коментари Харесай

Човекът с 36 хил. лв. държавна заплата сам се назначил да управлява дъщерни дружества

В очевиден спор на ползи шефът на Българската банка за развие (ББР) Стоян Мавродиев се е избрал да ръководи дъщерни сдружения и е нараснал възнаграждението си. Засега не е известно дали Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) счита да се самосезира по случая както направи неотдавна по отношение на изпълнителния шеф на БЕХ Петьо Иванов (повече за това вижте тук). Това оповестява " Капитал " като показва, че от антикорупционната комисия не са дал отговор на въпросите по случая.

Изданието напомня, че през лятото при декларирането на имущество на пубичните персони се разбра, че най-високоплатеният кадър във всички държавни институции и компании е Стоян Мавродиев, който получава заплата по 36 хиляди лева месечно, което е повече от заплатите на президента, премиера и шефа на Българска народна банка, взети дружно.

През лятото антикорупционната комисия откри, че шефът на БЕХ е в спор на ползи, тъй като е взел участие в съвещание на борда на БЕХ и е дал своя вот самият той да бъде назначен в борда на дъщерното му " Булгаргаз ". После самичък е подписал със себе си в двете си функционалности контракт, с който се назначава. А в средата на 2019 година още веднъж на съвещание на борда на БЕХ е дал своя вот за приемане на докладите на " Булгаргаз ".

Аналогична обстановка в ББР разказва " Капитал ". На едно от първите съвещания на новия директорски съвет на банката са гласувани промени в двете дъщерни сдружения на ББР. С едното от тях за ръководител на съвета на шефовете на " Национален гаранционен фонд " е определен Стоян Мавродиев.

Година по-късно е основан " Фонд за финансови вложения ", в което акционери стават ББР и Национален гаранционен фонд. На учредителното заседание участват и то се управлява от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те вземат участие в решението за избиране на съвет на шефовете на " Фонд за финансови вложения " в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Впоследствие на същия ден новосъздаденият съвет на шефовете избира Стоян Мавродиев за изпълнителен шеф. Отново в същия ден на съвещание на управителния съвет на ББР същите три лица утвърждават избора на Стоян Мавродиев за изпълнителен шеф.

Така излиза, че в случай че в тази ситуация с Петьо Иванов е имало спор на ползи, в ББР той се е мултиплицирал в регулярна процедура, защото сходни решения е имало и няколко пъти по-късно, показва " Капитал ". От декларацията на Мавродиев не се схваща каква част от заявената заплата идва от поста му отпред на банката и каква от ръководството на другите структури.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР