В Ямболска област започна раздаването на 1000 детектора за проучване

...
В Ямболска област започна раздаването на 1000 детектора за проучване
Коментари Харесай

В Ямболска област започва изследване на радиацията от радон в жилищни сгради

В Ямболска област стартира раздаването на 1000 детектора за изследване на обемната интензивност на радон в жилищни здания. Измервателните устройства са обезпечени от Националния център по радиология и радиационна отбрана, заяви шефът на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ доктор Радостина Калчева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследването се реализира с доброволци, които слагат детекторите за интервал до една година в най-често населяваните стаи в домовете си. Подходящи са жилища на първите и приземни етажи, където облъчването с радон е най-силно. Устройствата нямат йонизиращо или различен тип излъчване, посочи доктор Калчева.

Радонът е натурален радиоактивен газ, който прониква в постройките. Образува се в почвата, водата и скалите при раздробяване на уран и радий. Невидим е, без аромат и усет, и съставлява втората причина след тютюнопушенето за рак на белите дробове, изясни шефът на РЗИ.

До момента са раздадени детектори в три от петте общини на региона - Ямбол, Тунджа и Стралджа. Продължава набирането на искащи да се включат в проучването.

Според данни на здравната ревизия, преди няколко години в област Ямбол са открити здания с висока радонова радиация, като тогава са сложени 100 детектора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР