В Ямбол с водосвет и официална церемония откриха обновения Музей

...
В Ямбол с водосвет и официална церемония откриха обновения Музей
Коментари Харесай

Откриха обновения Музей на бойната слава в Ямбол

В Ямбол с водосвет и публична гала откриха актуализирания Музей на бойната популярност.

Ремонтът на постройките и облагородяването на региона е на стойност близо 2 млн. и 370 хиляди лв. европейско финансиране. От тях над 1,6 млн. лева са от Оперативната стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година Останалите 762 хиляди лева са от нисколихвен заем от Фонд за устойчиви градове.

" Основният ремонт завърши качествено и в период единствено за шест месеца ", акцентира кметът Валентин Ревански. „ Искрено се надяваме, че този обект ще се трансформира в една значима част от културния туризъм в Ямбол, че ще бъде едно място за обучение, ентусиазъм и горделивост, както за жителите, по този начин и за гостите на Ямбол “, уточни кметът.

" Музеят на бойната популярност в Ямбол беше открит преди 10 години. Той е единственият общински боен музей в страната и има извънредно скъпи експонати. Сред тях е един от шестте непокътнати в света немски танкове „ Як Панцер - 4 “, известни като „ Майбах “, напомни шефът на музея Живко Желязков.

Музеят е ситуиран на терените на някогашните " Пионерски казарми " в града. Мястото се свързва и с историята на 29-и Ямболски пехотен полк, взел участие в едни от най-знаковите борби по време на Първата и Втората международни войни. 

" Общо 14 хиляди кв. метра от вътрешните и външните площи на музея са актуализирани, уточни ръководителят на плана Здравка Терзиева от Община Ямбол. Над 120-годишните здания към този момент са решени в синьо, защото това е генералският, европейският цвят и цветът на мира ", изясни архитектът Сотир Камбуров.

По думите му е имало и много компликации по време на ремонта, само че са решени. „ Конструкцията на постройката беше изгнила, наложи се да се реконструира освен материалът , а методът на захващане на самата структура, с цел да може да продължи да носи. Отвън постройката падаше “, добави той.

Във външната и вътрешната експозиция на музея могат да бъдат прегледани бойни машини от Балканската, Първата и Втората международна война, както и експонати от времето на социализма. Музейната сбирка съдържа и военни униформи, доста фотоси и документи. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР