В Ямбол беше открит 19 Международен маскараден фестивал Кукерландия. Рекорден

...
В Ямбол беше открит 19 Международен маскараден фестивал Кукерландия. Рекорден
Коментари Харесай

Кукерландия посреща 80 маскарадни групи в Ямбол

В Ямбол беше открит 19 Международен маскараден фестивал " Кукерландия ". Рекорден брой кукери, старци, бабугери, джамали от цялата страна и чужбина два дни ще показват зимните и пролетни обичаи за прогонване на злото. Във фестивала вземат участие и групи от Гърция, Румъния, Молдова и Турция. Организатори на Кукерландия са общините Ямбол и Тунджа.

Ямбол

С карнавално шествие, звън на чанове, страховити маски и обичайни персонажи беше обещано началото на Кукерландия в Ямбол. Тази година участниците са съвсем 3 000 и ще показват разнообразни традиции.
Анатолий, Кукерска група Ямбол: Играя кукер от година и осем месеца - като традицията се съблюдава цялото потомство на моето семейство, като моят наследник също играе кукер. Това е неописуемо, това би трябвало тръпка да имаш в себе си да играеш кукер. Яни, кукер: Скачат да прогонят злото.
И тази година Кукерландия уголемява своя обсег, разноцветност и съпътстващи събития:
Георги Славов, кмет на Община Ямбол: Най- пъстрия, най-многоликия, най-емоционалния празник, който имаме в района. За първа година толкоз доста групи. За първа година толкоз разлят е този празник, парка към този момент не ни стига, той по традиция си е Кукерград. Вече сме и в центъра. За първа година три подиуми, за първа година 80 групи, за първа година 20 детски, най-голямата ни горделивост.
Освен спортните дефилета ще бъдат открити няколко изложения, ще бъде пресъздадена традицията на Сирни заговезни. През предходната година Ямболският маскараден фестивал беше номиниран за " Туристическо събитие " във вторите Годишни награди в туризма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР