В в интернет сайт се твърди, че правителството планира задължително

...
В в интернет сайт се твърди, че правителството планира задължително
Коментари Харесай

Не, българското правителство не планира задължително ваксиниране на децата под 5 години

В в интернет уебсайт се твърди, че държавното управление възнамерява наложително имунизиране на дребните деца.

Твърдение: Кабинетът готви наложително имунизиране на децата под 5 години

В късия текст на обявата, в който има правописни неточности, измежду които липса на цялостен член и неправилна приложимост на претекст, на никое място категорично не се загатва за ваксина против Covid-19. (цитатът не е редактиран – бел. ред.):

„ КАБИНЕТА ГОТВИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ НА ДЕЦАТА ПОД 5 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ! ТОВА ИДВА ВЪВ БЪЛГАРИЯ! КАБИНЕТА ИЗПЪЛНЯВА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН ПЛАН! НАРОДА ТРЯБВА ДА съдебна експертиза ПРОТИВОПОСТАВИ НА ТОЗИ ПЛАН ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ! ВЪВ МОМЕНТА съдебна експертиза БОЦКАТ БЕБЕТА БЕЗ ЗНАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ! “

Предвид обаче необятното разискване на тематиката за Covid-19 и поляризацията в обществото „ за “ и „ срещу “ имунизацията против ковид, сходна дефиниция основава подстрекателство точно за това и се опива да пробуди боязън у родителите, че без тяхно познание бебетата ще бъдат имунизирани.

В отговор на питане на БНР дали се възнамерява наложителна имунизация за дребните деца, от Министерството на здравеопазването дадоха отговор:

„ Нито Министерския съвет, нито Министерството на здравеопазването са обмисляли сходна мярка във връзка с децата под 5 година Ваксинацията против Covid-19 у нас е доброволна и проектите на държавното управление за това да не бъде променяно. “

Ваксинацията на малолетните е целесъобразна

У нас в началото беше позволена имунизацията против ковид за възрастовите групи от 12-17 години. Ваксинацията на по-малките деца - от 5 до 11-години, стартира в самия завършек на предходната година. Тогава бяха доставени първите дози от утвърдената от Европейската организация по медикаментите педиатрична ваксина на Pfizer/BioNTech, която съдържа 3 пъти по-малко микрограма от дейното вещество спрямо препарата за възрастни. Статистиката демонстрира, че колкото по-малка е възрастовата група, толкоз по-слаб е ползата към имунизация против Covid-19.

За наложителните ваксини у нас

В България има наложителни профилактични имунизации и реимунизации на децата от раждането им до 5 години, одобрени в настоящия имунизационен календар на Министерството на здравеопазването, който можете да видите

В него са включени, съгласно възрастта, имунизации против рискови заболявания като хепатит Б, туберкулоза (БЦЖ), имунизация против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б инфекции, пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит, както и нужните реимунизации. Родителят може публично да се откаже от имунизация, като в последните години тази наклонност се ускорява, означават лекари.

В цитирания наложителен имунизационен календар не се показва ваксина против Covid-19.

Какъв е международният опит

В света няма страна, която наложително да имунизира децата под 5 години против ковид.

Американската Агенцията по храните и медикаментите обсъждаше дали да утвърди за деца от 6 месеца до 5 години, само че на 11 февруари тази година разгласи, че отсрочва решението за най-малко 2 месеца, защото има потребност от повече данни. Досега към 20% от децата на възраст от 5 до 11 години и малко над половината от 12 до 17 години в Съединените щати са изцяло имунизирани.

Дори в властнически страни, в това число Китай, където ваксини против коронавирусната зараза са утвърдени за деца от 3-годишна възраст, те не са наложителни.

През ноември предходната година стана първата страна в света, която наложи наложителна имунизация против Covid-19 за малолетни, стига да нямат медицински противопоказания. От тази категория обаче бяха изключени децата под 5 години. 

Австрия, която при започване на февруари стана първата европейска страна със наложителна имунизация против Ковид-19, ще ваксинира само пълнолетното си население. Изключение от това условие вършат бременните дами и тези, които не могат да се имунизират по медицински аргументи.

България е една от страните, в които имунизацията против Covid-19 не е наложителна за нито една възраст или специалност. В някои страни, измежду които Гърция и Италия, възрастните хора и работещите във значими за обществото сфери бяха задължени да се ваксинират.
Заключение
Твърдението, че „ кабинетът готви наложително имунизиране на децата под 5 години “ е НЕВЯРНО .

Ваксинацията против ковид у нас е доброволна и проектите на държавното управление са това да не бъде променяно.

В България е в действие одобрен имунизационен календар със задължителни профилактични имунизации и реимунизации на децата. Ваксинация против Covid-19 не е измежду тях

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР