В условията на пандемия Орбан може да управлява чрез декрети

...
В условията на пандемия Орбан може да управлява чрез декрети
Коментари Харесай

Над 70 европейски лидери алармират за "неприемлива концентрация на власт" от Орбан

В изискванията на пандемия Орбан може да ръководи посредством декрети за неопределен срок

Пандемията се оказа едно от най-големите провокации пред унгарския министър председател Виктор Орбан. Неговият отговор - да ръководи посредством декрети за неопределен срок, с цел да се оправи със болестта, провокира рецензията на Европейски Съюз. Парламентът, доминиран от партията на Орбан, даде и пълномощия на премиера да праща в пандиза до 5 години хора, които популяризират подправена информация или подкопават напъните за битка с ковид. Правителството разяснява, че задачата на измененията е " да се предотвратява, управлява и отстрани " заболяването, а представител на Орбан акцентира, че никой не знае какъв брой време ще продължи пандемията, само че Народното събрание може да приключи изключителните пълномощия когато и да е.

Миналата седмица Европейският парламент прокара резолюция, окачествяваща дейностите на Будапеща като " изцяло несъответстващи на европейските полезности " за народна власт и правдивост. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази опасения, че ограниченията, подхванати от Орбан, отиват прекомерно надалеч. " Те би трябвало да бъдат лимитирани до това, което е належащо. Трябва да бъдат прецизно пропорционални, да не не престават безкрайно време и да бъдат подложени на постоянен мониторинг ", разяснява тя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Последваха и други реакции. " Капитал ", президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев и още над 70 европейски водачи се подписаха под отворено писмо по самодейност на CIVICO Europа, алармираща за невижданото отклонение от европейските полезности и неприемливата централизация на власт от Орбан в битката против Covid-19 в страната. CIVICO Europа даде началото на този апел за народна власт в Унгария и в Европейски Съюз, към който се причислява огромна част от европейския политически, научен и културен хайлайф, измежду който и четирима членове на предходната комисия (президентът Юнкер, вицепрезидентът Катайнен, комисарите Малстрьом и Моедас). Призивът е оповестен във водещи медии в над 20 страни, с което се цели да се даде публичност и да бъдат подхванати незабавни дейности.

Публикуваме превод на писмото и цялостния лист на подписалите го. Оригиналният текст може да бъде забелязан на civico.eu/news.

Предавайки се на автокрацията в битката против COVID-19,
Унгария отравя европейските идеали

Ние, европейците, би трябвало да се борим с два вируса по едно и също време и с идентична гняв: Covid-19, атакуващ нашите тела и още една зараза, засягаща нашите идеали и демокрации.

На 30 март 2020 година унгарският парламент одобри текст, който разрешава на държавното управление да спре осъществяването на някои закони, да се отклони от наредбите, залегнали в съществуващите и да ползва спомагателни изключителни ограничения с декрет за на практика безграничен интервал от време, с нови ограничавания за медии и информация.

Такава централизация на власт е невиждана за Европейския съюз. Тя не служи в битката против Covid-19 или неговите стопански последствия. Вместо това отваря вратата за всички типове злоупотреби, с обществените и частните активи в интерес на изпълнителната власт, което значително е неразбираемо. Това е кулминационната точка на 10-годишния блян на Унгария към авторитаризъм и е рисково. Всъщност с огромна паника следим, че министър председателят Виктор Орбан поведе страната си по път, отклоняващ се от европейските правила и полезности през последното десетилетие. Това присвояване на властта в отговор на Covid-19 е единствено нова и тревожна глава от дълъг развой на оттегляне от демокрацията. Политическата съпротива, общественият разговор и свободата на словото от ден на ден се заглушават, като разнообразни университети, културни центрове, бизнес групи и организации на гражданското общество понасят тежестта на властническото ръководство на господин Орбан.

Европейският парламент на два пъти проучва и осъди тази недемократична наклонност с отчетите на Tavares и Sargentini надлежно през 2013 година и 2018 година
За тези, които имат вяра в полезностите на върховенството на закона и демократичното ръководство, бездействието не е опция. Съюзът рискува да дискредитира всичките си старания за поощряване на демократичните процеси, върховенството на закона, прозрачността, солидарността и обществения разговор освен във всички държави-членки, само че и измежду страните кандидатки.

За да се изправят пред тази пандемия, определяща поколението, всички страни от Европейски Съюз би трябвало да одобряват сложни ограничения, които до известна степен лимитират гражданските права на техните жители. Тези ограничения обаче би трябвало да останат пропорционални и обосновани, и да имат краткотраен темперамент.

Разрешаването на ръководството с държавни постановления за на практика безграничен интервал от време е тежко нарушаване на договорите на Европейски Съюз, на Хартата на главните права и на Европейската спогодба за правата на индивида. Ето за какво, осъждането и санкционирането на офанзивата на господин Орбан против демокрацията през днешния ден е по-решаващо от всеки път.

Затова призоваваме всички заинтригувани страни - европейски институции, национални институции и държавни управления, жители, гражданско общество и медии - да бъдат толкоз бдителни, колкото могат. Време е за необятна готовност и групови дейности.

Призоваваме националните медии да посвещават новинарски сегменти на обстановката в Унгария всеки ден, в случай че има потребност. Ние също по този начин ги молим да дават на унгарските жители, като европейски жители безвъзмезден достъп до тяхното наличие, като източник на плуралистична и самостоятелна информация.
Призоваваме Комисията, като страж на Договорите, да реагира незабавно и да предложи наказания, пропорционални на тежестта на такова недопустимо нарушаване на европейските правила и полезности.

Европейският парламент и Съветът би трябвало неотложно да одобряват тези наказания.
Covid-19 би трябвало и ще бъде надвит с помощта на демократичните процеси, транспарантните дейности и плуралистичната информация. Именно отстоявайки тези полезности, ние ще активизираме европейското население и ще подсигуряваме, че общият ни път към възобновяване се радва на необятна поддръжка.

Най-накрая призоваваме всички европейски жители да гледат на протичащото се в Унгария не като на развой от външен темперамент, а като съществена опасност за нашия общ интерес. Време е всички ние да се обединим в тази битка. Залог е освен нашето здраве, само че споделените ни идеали и оцеляването на нашия Съюз и демокрации.

CIVICO Europa Members:
Laszlo Andor (HU), Economist, former Member of the European Commission
Guillaume Klossa (FR), Co-President of CIVICO Europa, former Director of the European Broadcasting Union, former Sherpa to the reflection group on the future of Europe (European Council)
Francesca Ratti (IT), Co-President of CIVICO Europa, former Deputy Secretary General of European Parliament
Guy Verhofstadt (BE), MEP, former Prime Minister

Civico Europa contributors (www.civico.eu):
Gian-Paolo Accardo (IT), Editor in chief of VoxEurop
Brando Benifei (IT), MEP
Andras Bozoki (HU), Professor, former Minister of Culture
Jean-Pierre Bourguignon (FR), mathematician, former President of the European Research Council
Franziska Brantner (DE), MP, former MEP
Saskia Bricmont (BE), MP
Philippe de Buck (BE), former DG Business Europe
Jasmina Cibic (SLO), Artist
Tremeur Denigot (FR), Director of communications CIVICO Europa
Mladen Dolar (SLO), Philosopher
Paul Dujardin (BE), BOZAR Director General
Pascal Durand (FR), MEP
Uffe Ellemann-Jensen (DK), former Minister of Foreign Affairs
Michele Fiorillo (IT), Philosopher, Responsible for civic movements network CIVICO Europa
Cynthia Fleury (FR), Philosopher, Psychoanalyst
Markus Gabriel (DE), Philosopher
Sandro Gozi (IT), MEP, President of the European Federalist Union, former Secretary of State for European Affairs
Ulrike Guerot (DE), Political scientist
David Harley (UK), Writer, former Deputy Secretary General of the European Parliament
Gabor Horvat (HU), Journalist
Srecko Horvat (HR), Philosopher
Danuta Hübner (PL), MEP, former Member of the European Commission
Tvrtko Jakovina (HR), Historian
Miljenko Jergovic (HR), writer and journalist

Jean-Claude Juncker (LU), former Prime Minister, former President of the European Commission
Jyrki Katainen (FI), former Prime Minister, former Vice-president of the European Commission
Aleksander Kwasniewski (PL), former President of the Republic
Christophe Leclercq (FR), Founder Euractiv
Christian Leffler (SE), former Deputy Secretary General of the European External Action Service
Sándor Léderer (HU), Co-founder and Director of K-Monitor
Bernard-Henri Lévy (FR), Philosopher
Sven-Otto Littorin (SE), former Minister for Employment
Cecilia Malmström (SE), former member of the European Commission
Henri Malosse (FR), 30th President of the European Economic and social Committee
Joelle Milquet (BE), former special Adviser of the President of the European Commission, former Deputy Prime Minister
Alexandra Mitsotaki (GR), President of the World Human Forum
Carlos Moedas (PT), former Member of the European Commission
John Monks (UK), Member of the House of Lords, former Secretary general of the European Trade Union Conference
Jonathan Moskovic (BE), Adviser in democratic innovation
Niklas Nordstrom (SE), former Mayor of Lulea and former Chairman of Business Sweden
Stojan Pelko (SLO), former State Secretary for culture
Rosen Plevneliev (BU), former President of the Republic
Magali Plovie (BE), President of the French-speaking Brussels Parliament
Miguel Poiares Maduro (PT), former Minister for Regional Development
Vesna Pusic (HR), Sociologist, MP, former Deputy Prime Minister and former Minister of Foreign Affairs
Nina Rawal (SE), Entrepreneur
Michel Reimon (AT), former MEP
Maria Joao Rodrigues (PT), former Minister, former MEP, President of the Foundation for European Progressive Studies (FEPS)
Petre Roman (RO), former Prime Minister
Taavi Roivas (EST), former Prime Minister
Lavinia Sandru (RO), Journalist
Fernando Savater (ESP), Philosopher
Roberto Saviano (IT), Writer, journalist
Majda Sirca (SLO), former Minister for Culture
Denis Simonneau (FR), President of EuropaNova

Claus Sorensen (DK), former Director General at the European Commission
Gesine Schwan (DE), former Dean of the Frankfurt Viadrina University, former candidate to presidency of the Federal German Republic
Vladimir Spidla (CZ), former Prime Minister, former Member of the European Commission
Farid Tabarki (ND), Journalist, producer
Rui Tavares (PT), Writer, historian, former MEP
Zeljko Trkanjec (HR), Editor in Chief of Euractiv.hr
Monika Vana (AT), MEP
Alvaro de Vasconcelos (PT), former Director of the European Union Security
Institute
Cédric Villani (FR), Fields Medal, MP
Pietro Vimont (FR), Cofounder of CIVICO Europa
Sasha Waltz & Jochen Sanding (DE), respectively Choreographer and Director of the Sasha Waltz Company
Josef Weidenholzer (AT), Professor, former MEP
Marlene Wind (DK), Professor, writer
Slavoj Zizek (SLO), Philosopher
Alenka Zupancic (SLO), Philosopher

Capital (BU)
Delo (SLO)
De Morgen (BE)
Die Press (AT)
Jutarnij.hr /euractiv.hr (HR)
Ekatherimi (GR)
La Stampa (IT)
Le Soir (BE)
Libération (FR)
Nepszava (HU)
Die Press (AT)
Politiken (DK)
Publico (PT)
VoxEurop (EU)

Изчакват се: El Pais (ES), The Guardian (UK), Gazeta (PL), Postimees (ES), Adevarul (RO), Tageblatt (LU)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР