В условията на етажна собственост конфликтите между съседи понякога ескалират

...
Коментари Харесай

Как да изгоним от блока недобросъвестен съсед? Вижте законовите процедури

В изискванията на етажна благосъстоятелност споровете сред съседи от време на време ескалират до степен, налагаща изпъждане на безсъвестен притежател. Въпреки че това е последна мярка, законът дава механизъм за нейното осъществяване . Разбирането на тази процедура е основно за всеки притежател в постройка с етажна благосъстоятелност.

Законът за собствеността и ЗУЕС детайлно контролират процеса на изпъждане на притежатели от блок. Санкцията може да бъде наложена за избран интервал –  до най-много 3 години, при избрани условия. Систематично нарушение на правилника или решенията на общото заседание.

Процедура по изпъждане :

Етап 1: Писмено Предупреждение – Първата стъпка е издаването на документално предизвестие към нарушителя от шефа на постройката. Този документ би трябвало да включва детайлности за нарушаването и следствията от него.
Етап 2: Общо Събрание и Решение – Ако нарушаването продължи, се постанова събирането на общо заседание. Тук се взема решение за изгонването, което изисква квалифицирано болшинство от притежателите.
Етап 3: Съдебен Процес – В случай, че притежателят не напусне непринудено, се постанова правосъден развой. Този стадий изисква уговорката на юрист, който да води делото в полза на етажната благосъстоятелност.

Важно е предизвестието да бъде връчено официално и да съдържа всички елементи за нарушаването. На събранието би трябвало да се спазят всички законови условия, като се гласоподава за изпъждане единствено въз основа на нарушаванията, разказани в предизвестието.

Съдебният развой е нужен , когато има отвод за непринудено овакантяване. Съдът може да постанови изпъждане, което по-късно се извършва посредством правосъден реализатор.

Изгонването на притежател от блок е сериозна стъпка, която би трябвало да се подхваща единствено след деликатно обсъждане и прецизно съблюдаване на законовите процедури. Тя е предопределена да пази правата и сигурността на останалите притежатели и да поддържа реда в постройката. Този развой изисква самообладание, внимание към детайлите и неведнъж – юридическа помощ. Важно е притежателите да са осведомени за своите права и отговорности, както и за верния метод на деяние в такива обстановки.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР