В условия за и ежеседмични инциденти с нелегални мигранти, Европейската

...
В условия за и ежеседмични инциденти с нелегални мигранти, Европейската
Коментари Харесай

България и Румъния с пилотен проект за справяне с мигрантите, Шенген по-близо на хоризонта

В условия за и ежеседмични произшествия с незаконни мигранти, Европейската комисия подписа два пилотни проекта- с Румъния и с България. Целта е да поддържа двете страни за справяне с миграцията, както и да удовлетвори настояванията на страни като Австрия за повече отбрана на външните граници на съюза. За България планът е на стойност 600 млн.евро, той обаче няма да покрива разноските за нова ограда, каквито.Но от резултата на дейностите по плана ще зависи смяната на позицията на Австрия за влизането на двете страни в Шенген. По-рано този месец, Румъния и България подписаха съглашение за стратегическо партньорство и се договориха за взаимни старания за влизане в зоната за придвижване без паспорти в Европейски Съюз. Румънски евродепутат разгласи също, че следва нова резолюция в Европейския парламент за анулация за влизане на двете балкански страни в Шенген. Преди срещата на водачите в Брюксел българският президент Румен Радев заприказва за уверения за ново гласоподаване за Шенген още през октомври, като се надява преди този момент последващо държавно управление и парламент да одобряват нужното законодателство.

В условия за и ежеседмични произшествия с незаконни мигранти, Европейската комисия подписа два пилотни проекта- с Румъния и с България. Целта е да поддържа двете страни за справяне с миграцията, както и да удовлетвори настояванията на страни като Австрия за повече отбрана на външните граници на съюза. За България планът е на стойност 600 млн.евро, той обаче няма да покрива разноските за нова ограда, каквито.

Но от резултата на дейностите по плана ще зависи смяната на позицията на Австрия за влизането на двете страни в Шенген. По-рано този месец, Румъния и България подписаха съглашение за стратегическо партньорство и се договориха за взаимни старания за влизане в зоната за придвижване без паспорти в Европейски Съюз. Румънски евродепутат разгласи също, че следва нова резолюция в Европейския парламент за анулация за влизане на двете балкански страни в Шенген. Преди срещата на водачите в Брюксел българският президент Румен Радев заприказва за уверения за ново гласоподаване за Шенген още през октомври, като се надява преди този момент последващо държавно управление и парламент да одобряват нужното законодателство.
600 млн. евро за по-добра отбрана на границите
Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер изиска по време на с през януари.
Реклама
След това австройското държавно управление лобира за 2 млрд.евро за България. И въпреки, натискът бе голям и това може въпреки всичко да се случи под някаква форма, с изключение на с техническа поддръжка и личен състав.

" С България стартираме втори пилотен план за възстановяване на ръководството на миграцията. Това ще значи бързи процедури за леговище, по-ефективно връщане и нараснала отбрана на границите. ", разяснява Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи.

" Пилотният план планува набор от целеви принадлежности за ускорени процедури за леговище и връщане, които имаме вяра, че откакто бъдат приложени, ще допринесат за възстановяване на сигурността в Европейския съюз и неговите държави-членки(..) В последна сметка съм уверен, че ще реализираме осезаеми резултати и извлечени поучения, които ще доведат до по-ефективно ръководство на миграцията на равнище Европейски Съюз ", сподели Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

Преди срещата на водачите в Брюксел, президентът също удостовери, че по-голямата част от средствата, които Европейският съюз ще задели за по-добро запазване на външните граници, т.е. от 600 млн.евро, ще отидат за запазване на българо-турската граница. Те ще бъдат предоставени като техническа помощ, а не за създаване на нова ограда, изясни президента.
Реклама
Пилотният план ще употребява мултидисциплинарен метод за подсилване на граничния надзор, в това число разполагане на камери, патрули на транспортни средства и наблюдателни кули за наблюдаване на придвижването на мигранти. Сътрудничеството, оповестено с България, следва стартирането предходната седмица на пилотен план с Румъния (17 март), който ще има сходен надзор по границата с спомагателен акцент върху репатрирането, ръководството на границите и интернационалното съдействие.
Това ли е ключът за Шенген
По време на подписаване на страегическо партньорство сред България и Румъния предходната седмица, тематиката за Шенген, несъмнено, още веднъж бе в центъра на полемиката. В кандидатурата си за присъединение към Шенгенското пространство и двете страни желаят да показват своята " подготвеност да бъдат част от решенията за справяне с това предизвикателство [нелегалната миграция] ", сподели румънският президент Клаус Йоханис в София. А взаимните им старания и поддръжката на комисията ускоряват опцията това да се случи.

Преди срещата на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел българският президент Румен Радев разгласи и концепцията за оперативна група с представители от страните членки, която да провежда взаимни акции и да се оправи с казуса с незаконната миграция в целокупност, в това число посредством центровете, които провеждат трафика в западните страни. Това съгласно него се е харесало на европейските ни сътрудници като в подмяна те са заговорили за нов времеви диапазон за влизане в придвижването без паспорти в Европейски Съюз - през октомври. Стига преди този момент да си напишем домашното и да си приемем законите. Според наши източници става въпрос за промените, с които сме се заели в Плана за възобновяване. През лятото се чака и задачата на Европейската комисия, обвързвана с осъществяването на характерните критерии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР