В Украйна започна нова ера на противовъздушната отбрана. IRIS-T от

...
В Украйна започна нова ера на противовъздушната отбрана. IRIS-T от
Коментари Харесай

Украинското небе вече не е същото! Киев получи...

„ В Украйна стартира нова епоха на противовъздушната защита. IRIS-T от Германия към този момент са тук. Американските NASAMS идват. Това е единствено началото. И имаме потребност от повече. Няма подозрение, че Русия е терористична страна. Морален императив е да защитим небето на Украйна и да спасим хората си “, съобщи военният министър на Украйна Олексий Резников.

Резников насочи персонална признателност към немския министър на защитата Кристине Ламбрехт за партньорството и мощната ѝ ангажираност за поддръжката на Украйна. Според военни специалисти решението на Германия е извънредно, защото доставените към този момент в Украйна IRIS-T SLM от вида земя-въздух е от първите, създадени, наблюдаващи настояват, че даже Бундесвера не разполага към момента с тези ракети, съобщи OffNews.

Вариантът IRIS-T SLM със подострен нос на ракетата е радарно-насочваната версия на ракетата за от вида земя-въздух. Тестовете ѝ бяха приключени през 2015 година в Южна Африка, а оперативното тестване на ракетата завърши едвам през януари 2022 година. Названието Ирис идва от британската абревиатура (IRIS-T InfraRed Imaging System Tail/ Thrust Vector-Controlled), само че в митологията на славянските нации цветето Ирис от епохи е считано за цветето на господ Перун (перуника) – у славяните едно от най-могъщите божества, сътворител на гръмотевицата и светкавицата.

Едновременно с „ ирисите “ в Украйна са пристигнали и идващите 4 системи за реактивен залпов огън HIMARS, разгласи Резников. „ Хаймарс тайм: положително време за украинците и неприятно време за окупаторите “, написа украинският министър. Украинският общоприет щаб заяви, че за последното денонощие руснаците са изстреляли една балистична и 28 крилати ракети, като 20 от ракетите са били свалени от силите на Противовъздушна отбрана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР