В Украйна се планира нов кръг гонения на каноничната УПЦ.

...
В Украйна се планира нов кръг гонения на каноничната УПЦ.
Коментари Харесай

“Хората ще станат по-малко”. Киев разкри истинските си цели

В Украйна се възнамерява нов кръг гонения на каноничната УПЦ. Първият удар още веднъж беше нанесен върху светата светих - Киево-Печорската лавра. Но този път управляващите наподобява са трансформирали тактиката.

Молитви за Мазепа

„ Ще има някаква дребна фракция от енориаши – 50-100 хиляди, само че те ще изчезнат. Това е необратим въпрос. “ Така в резюме разказа бъдещето на украинската черква националният народен представител от “Слуга на народа ” Олег Дунда.

Според него това ще стане до една година и „ останките от съветската сектантска вяра под формата на УПЦ “ ще се трансфорат в „ катакомбна черква “. Но даже и в тази форма те няма да устоят дълго.

В Киево-Печорската лавра още веднъж засилени полицейски екипи, на входа - ревизират паспорти. И в неделя, 11 юни, рейс с надпис " Деца " ненадейно се качи до стените на манастира. Но в него имаше не възпитаници, а мъже във военна униформа.

Енориашите бяха обезпокоени: дали това не е следващият троянски кон от управляващите, следващата провокация. Освен това богослужението в този ден беше извършено от главата на УПЦ митрополит Онуфрий. Въпреки това военнослужещите се реалокираха в строй в Горната лавра, музейната част на комплекса.

Оказа се, че по простъпка рейсът им е паркирал на неверното място. Едновременно с УПЦ имаше „ работа “ на Православната черква на Украйна (ПЦУ), разколническа конструкция, основана през 2018 година със съдействието на някогашния президент Петро Порошенко и Константинополския патриарх Вартоломей. Войниците дойдоха там.

Дори преди шест месеца украинските вярващи даже в призрачен сън не можеха да си показват, че самопосветени хора някой ден ще се заселят в основния набожен център на страната. Но управляващите глобиха техните " литургии " за съвсем всички огромни празници - Коледа, Богоявление, Благовещение.

Този път последователите на ПЦУ се събраха в Лаврата, с цел да се помолят за упокоението на душата на хетман Иван Мазепа.

„ Исторически ден - написа присъстващият по същото време министър на културата Александър Ткаченко в своя канал в “Телеграм ”. “За първи път в историята на Киево-Печорската лавра беше отслужена панихида за нейния човеколюбец и ктитор, който заради нежеланието си да се подчинява на Московия беше прокълнат от съветската императорска черква ”, добави той.

Мазепа в действителност подарява пари за храмовете на античния манастир. Но въпреки всичко за множеството хора той е прочут най-вече с измяната си в Северната война. Ткаченко счита друго.

„ Сега ще бъдат чути молебствия за забележителни персони от украинската история. Както беше дадено, Лаврата става украинска ”, радва се той.

Това е отдавнашна цел на политиците. Но не всичко е толкоз просто.

Объркан министър

Формално манастирът принадлежи на страната като исторически и културен резерват. Долната лавра е в безплатно прилагане на УПЦ. Там има манастир.

Затова управляващите би трябвало непременно да изгонят „ сътрудниците “ и „ адептите на съветския свят “, както те назовават клира на каноничната черква.

През пролетта Министерството на културата приключи контракта за наем с манастира и изиска братята да изоставен територията преди 30 март. УПЦ го назова ултиматум.

А игуменът на лаврата, митрополитът на Вишгород и Чернобил Павел, сподели, че за преустановяване на контракта е належащо правосъдно решение. Скоро СБУ го упрекна в „ разпалване на междурелигиозна ненавист “ и „ опрощение на съветската въоръжена експанзия “. Сега епископът е под домакински арест.

В резултат на това управлението на Украинската черква и чиновници заведоха взаимни правосъдни каузи един против различен. Първото съвещание беше извършено в средата на май. Но беше отсрочено съвсем незабавно. Ответникът - Министерството на културата - не можа да показа никакви документи, обосноваващи законосъобразността на развалянето на контракта. Те се позоваха на тяхната секретност.

През цялото това време вярващите, доколкото са могли, попречиха активността на министерската комисия, която се опитваше да запечата манастирските врати. С тъга " одитът " въпреки всичко беше осъществен на половина.

„ Всичко е в разнообразни положения. УПЦ позволи неразрешено преструктуриране, дострояване, преустрояване на монументи на културното завещание и създаване на нови здания на територията на резервата “, съобщи Ткаченко на 6 юни.

Комисията подписа акт за приемане и предаване с управлението на резервата: 79 обекта би трябвало да бъдат върнати на страната. Въпреки че манастирът, както означи министърът, отхвърли да подпише документа, на братята въпреки всичко беше подредено да изоставен територията в границите на три дни.

В УПЦ, разяснявайки думите му, показаха тяхната променчивост. И увериха, че няма да имат правни последствия.

" Ткаченко споделя, че актът за приемане на прехвърлянето на имуществото на Лаврата е подписан и към този момент в идващото изречение, че манастирът е отказал да подпише. Очевидно Александър Ткаченко е подписал този акт със себе си ", сподели пред кореспонденти митрополит Климент Нижински и Прилукски, ръководителят на отдела за информация и обучение на УПЦ.

По-късно ръководителят на Министерството на културата сподели: монасите не са изпълнили условието в избрания период. „ Това и всички други спънки ще бъдат добавени към правосъдното дело “, заключи той.

Живот по своя метод

Украинските управляващи към момента не са обяснили по какъв начин имат намерение да се разпореждат с манастира.

Там беше препоръчано да се оборудва болница за ранените. След това - център на националните художествени занаяти. Наскоро, очевидно впечатлен от " панихидата " за хетмана, Александър Ткаченко сподели, че в манастира ще бъде открит музей на Иван Мазепа.

Не остават настрани и разколниците. В края на предходната година те записаха своя „ манастир ” в Лаврата. А през март водачът на ПЦУ Епифаний Думенко назначи там „ наместник “ – някогашния клирик на УПЦ Авраамий.

Въпреки това, съгласно теолога Роман Лункин, е прекомерно рано да се приказва за това по какъв начин ще завърши борбата. Засега е ясно единствено, че управляващите трансформират тактиката.

" Те видяха, че количественият метод - възбрана на активността на УПЦ, лишаване и пререгистрация на църкви - не води до нищо. Затова поеха по различен път - първокласен ", аргументира се специалистът.

Тоест разчитаха на дерусификация. Решиха да покажат, че Украйна във всичко (дори в религията) е самостоятелна страна. И за това имат потребност от " техните " храмове, " техните " герои и светци - като Мазепа да вземем за пример.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР