В Украйна - режим на тока влезе в сила в

...
В Украйна - режим на тока влезе в сила в
Коментари Харесай

Украйна въвежда режим на тока, Киев остана на тъмно още снощи

В Украйна - режим на тока влезе в действие в цялата страна в четвъртък, откакто поради серия от съветски удари беше разрушена огромна част от енергийната инфраструктура на страната. Продължава и депортирането на поданици на окупирана Херсонска област - счита се, че все още близо 10 хиляди души са били принудени да преминат на левия бряг на река Днепър.

" Заредете всичките си уреди до 7 сутринта " - с този апел се обърнаха украинските управляващи към жителите. След този час в страната влезе в действие режим на тока. Причината - серията от въздушни удари на Русия от началото на предходната седмица, вследствие на които са унищожени 30% от сериозно значимата енергийна инфраструктура. Около 1000 обитаеми места към този момент няколко дни са без ток.

" Работим интензивно, с цел да осигурим сигурността на страната, в това число да опазим въздушното си пространство. Успешно свалихме 233 ракети през миналия месец, а единствено през днешния ден - 10 дрона. За страдание са нанесени съществени вреди върху енергийната ни инфраструктура. Правим всичко допустимо да я възстановим, само че до момента в който това стане, ще се наложи да въведем някои ограничавания. Моля не изполвайте електроуреди, в случай че това не е извънредно належащо. Намалете потреблението си, с цел да не се постанова дълго време да стоим без ток ", прикани президентът Володимир Зеленски.

На мрачно остана столицата Киев още нощес, където малко след 23:00 електроподаването беше спряно, с цел да се избегне повреда. Кметът Виталий Кличко прикани жителите на столицата да не употребяват електроуреди, а магазините и заведенията да не включват ненужни екрани, осветяване и табели. Вместо тролеи през днешния ден в града ще се придвижват рейсове.

" Призовавам жителите да понижат потреблението на електричество възмобно най-вече, с цел да не се стигне до срив в мрежата в пиковите часове. От 7:00 до 23:00 не включвайте електрически уреди - микровълнови, кани, климатици и печки. Днес ще пуснем централното отопление, с цел да не се постанова да употребявате уреди. Всеки от нас може да даде своя принос, с цел да можем да възстановим енергийната си мрежа ", сподели Виталий Кличко, кмет на Киев.

Заради неналичието на ток, в Украйна тук-там е спрян и интернетът.

Американският президент Джо Байдън дефинира съветските офанзиви по украински цивилни обекти като демонстрация на уязвимост от страна на съветския президент Путин.

" Мисля, че самият Владимир Путин е изпаднал в доста сложна обстановка. И в този момент единственото му останало оръжие е терорът, който се пробва да окаже на украинските жители. Иска да ги сплаши, с цел да пожелаят да се предадат. Но те няма да го създадат ", счита Байдън.

Най-малко 7 хиляди души са депортирани от окупираната Херсонска област. На левия бряг на Днепър към този момент е преместена и назначената от Москва администрация на региона. Съгласно разпоредбите на оповестеното през вчерашния ден от Путин военно състояние, локалната власт се поема от съветските войски.

Руската администрация предизвести локалните поданици, че се чака огромна атака на украинските сили. До 60 хиляди души ще бъдат евакуирани в идващите 6 дни. Хората се извеждат с рейсове и фериботи. Разрешено им е да носят до 50 кг багаж.

Украински представители показват, че евакуацията е насилствена. Според Организация на обединените нации, депортирането на цивилни от окупационни управляващи се счита за военно закононарушение.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР