В Украйна отново обявиха засилване на темповете на мобилизация. И

...
В Украйна отново обявиха засилване на темповете на мобилизация. И
Коментари Харесай

Всички загуби са пресметнати: кога Украйна ще остане без войници?

В Украйна още веднъж оповестиха усилване на темповете на готовност. И обясниха, че това е симетричен отговор на увеличението на военната формация на Русия. В същото време украинската войска към този момент в по-голямата си част се състои от хора, които в никакъв случай не са държали автомат в ръцете си. Киев обаче не залага на хората. А на мощните оръжия на НАТО.

Секретарят на комисията по защита на Върховната рада Роман Костенко даде да се разбере на украинското общество: ще има нова вълна на готовност. Тоест днешните осъществявания с хора, които се хващат на автобусни спирки, ловят и връщат от границите /дори тези, които са оповестени за негодни за служба/, побоите в териториалните центрове за комплектация (както беше в Лвов) - всичко това са цветенцата.

Новите проекти на Генералния щаб включват слагане под оръжие на 700 хиляди души. Защо такива несъразмерни размери? По думите на Костенко, тук украинското отбранително ведомство се конкурира с съветската войска:

Ние се активизираме в отговор на това с какви сили и средства разполагат руснаците. Например, те имат към 400 хиляди военнослужещи. Ние се отзоваваме на готовност, попълняме частите си на челен фронт и образуваме нови. Ако мобилизацията в Русия продължи с тези темпове, ще би трябвало да увеличим нашата, с цел да отговорим съответно,

- сподели секретарят на комисията по защита.

В същото време той добави, че през днешния ден въоръжените сили на Украйна „ се състоят от 80% или даже повече мобилизирани хора, които преди този момент не са били военни “. Като се има поради, че Киев очевидно няма да образува новите 700 хиляди от експерти, се получава следната картина: Киев образува гигантска войска, която не знае по какъв начин да води война. А защо? За да затрупаме руснаците с бройки?

Или може би тук има остроумен проект? За обстановката в зоната на СВО беседваме с военния специалист Алексей Леонков.

Ако приемем на религия думите на Костенко, тогава какво щеше да стане, в случай че не бяхме направили частична готовност у нас, Киев нямаше да „ тероризира “ жителите си? Какво в действителност става?

– Всъщност всичко е тъкмо противоположното. Нашата частична готовност беше отговор на обстоятелството, че Украйна притегли голям брой резервисти в началния стадий на СВО, в някои сектори на фронта имаше пет до шест пъти повече бойци от украинска страна против съветските елементи. Само с героичните старания на нашите военнослужещи беше допустимо да се удържи линията на бойното прикосновение...

С изключение на „ Харковския наступ “.

„ Именно след него беше взето решение за частична готовност, с цел да се попречи на врага да пробие по-нататък. Изградена е дейна слоеста отбрана, която разрешава да се задържи зложелател, който е неведнъж надминаващ във всяка зона на военен контакт.

Русия разгласи за 300 хиляди мобилизирани, които образова и изпрати на линията на бойно прикосновение. А Украйна?

– Ако съпоставим какъв брой мобилизирани хора притегли Украйна през това време, цифрата още веднъж ще надмине с доста нашата. Тоест общият брой на поставените под оръжие, съдейки по загубите и други фактори, беше към 600 хиляди души и тези запаси непрестанно се попълняха.

Освен това настрана бяха образувани елементи и запаси за лятната атака, в която по някои информации, Украйна е присъединила към дванадесет бригади. Но съдейки по загубите, бяха доста повече, най-малко три пъти повече.

Защото към този момент общите загуби през тази лятна атака – от юни до септември – наближават 200 хиляди души.

Като прибавим към това загубите при опитите да задържим Бахмут...

–...Тогава цифрите ще бъдат напряко безумни – общият брой на украинските загуби се прави оценка от западни специалисти на 500 хиляди души. Има такава елементарна аритметика, когато броят на починалите се умножи по три и се получава броят на ранените, доста от които може и да не се върнат на фронта. Така можем да кажем, че общият брой на загубите на убити и ранени към този момент е близо два милиона.

Ясно е, че това са точно мобилизационните запаси, които Киев съумя да сложи под оръжие през миналата година и които пропиля този месец.

Някои белгийски специалисти настояват, че Украйна е в положение да сложи три милиона под оръжие. Всъщност за малко време – не може. Как да приготви за малко време експерти, равни по равнище на нашите военнослужещи, придобили скъп военен опит по време на специфична военна интервенция.

Но въоръжените сили на Украйна са по-многобройни...

И все пак салдото на силите в този момент е еднакъв. Единственото нещо, в което украинската войска отстъпва, е в професионализма и оборудването с военна техника. „ Месните щурмове “, които се правят по линията на военно прикосновение, единствено демонстрират, че те нямат същия професионализъм като нас. Дори разреждането на украинските елементи с задгранични наемници не оказва помощ да се обърне обстановката.

Само Полша, съгласно американски полковник в оставка Дъглас Макгрегър, е изгубила към 10 хиляди щика в Украйна. Затова виждаме, че обстановката е сериозна. И би трябвало по някакъв метод да променим риториката, която се появи във връзка с „ месните щурмове “, към някаква позитивна наклонност, която оправдава дейностите на Украйна в очите на западната общественост.

От друга страна, Украйна продължава да удостоверява обществено главното си обвързване – доставката на жива мощ на линията на бойно прикосновение.

– В същото време той осведоми страните от НАТО, че бойците нямат задоволително подготовка, 80% от хората са зле подготвени, тъй че отделете още пари и доставете „ интелигентна “ техника и съоръжение. Но Западът към момента не е зает с доставката на такива високотехнологични оръжия, макар обстоятелството, че обособени единици, като системата за противовъздушна защита Patriot, се появиха на линията на бойно прикосновение, само че не трансформираха обстановката. И няма такава тактичност, която да им разреши да променят нещо.

Кое е най-сложното и сложното в този момент на фронта?

„ Разговарях с хора, които се върнаха в къс отпуск от зоната на бойните дейности. Там се събраха доста фактори. Труден, кръстосан терен, укрепени региони и минирани полета - това е едно. Ако приказваме да вземем за пример за Донецкото направление. И в случай че приказваме за южното направление, което е по-успешно за настъпателни дейности, то там спирачният фактор са касетъчните муниции.

Въпреки оборудването и отбраната на личния състав е съвсем невероятно да се предпазите от касетъчни муниции. И всяка офанзива включва обстоятелството, че личният състав в БТР-а или в БМП /бойна машина на пехотата/ би трябвало да се спеши и да съпровожда бронираните машини, а освен това потреблението на касетъчни муниции от съперника ще докара до огромни загуби измежду нашия персонален състав. Нито един пълководец няма да се съгласи с това.

Какво да вършим в такива условия?

– Доколкото разбрах, задачата е била да се унищожават оптимално всички огневи оръжия на съперника, които могат да употребяват касетъчни артилерийски муниции 155 диаметър. Знам, че се работи в тази посока. И фактът, че тази работа е ефикасна, се вижда от обстоятелството, че в този момент Съединени американски щати и Англия склоняват своите европейски сътрудници, като Германия, да доставят на Украйна касетъчни ракети с огромен обхват. Тоест, защото към този момент няма задоволително артилерийски муниции, ще излеят касетъчните бомби от ракети като Storm Shadow, SCALP-EG и Taurus.

На Запад и в Украйна схващат, че Русия е натрупала задоволително сили за настъпателни дейности. И с цел да ги разстроят оптимално, те употребяват тези муниции. Следователно, в случай че в този момент търсим артилерийските системи, то на следващия ден ще преследваме авиационни системи.

- Проблемът е все същият!

– Но тук има един колорит. Украинските Военновъздушни сили от дълго време се попълнят с комплекси руско произвеждане от източноевропейските страни, само че в този момент този запас е привършен. Преди това Су-24 бяха носители на такива крилати ракети с огромен обхват, тяхната настройка позволяваше носенето и потреблението на тези ракети. Но тези самолети ние ги нокаутирахме, МиГ-29 мъчно може да се преустрои за такива ракети, тъй че единствените носители на такива ракети могат да бъдат западни самолети - или F-16, или Eurofighter Typhoon.

Последните офанзиви против Севастопол, съдейки по количеството на изстреляните крилати ракети, демонстрират, че най-вероятно са употребявани тези комплекси. И нюансът е, че тези самолети, които в действителност принадлежат на блока на НАТО, са основани на територията на страни от НАТО. Затова е належащо, преди да употребяват оръжията си в базовите зони, тези самолети, би трябвало най-малко да се смъкват. И да се показват доказателства, че са взели участие в бойното потребление на тези ракети.

Тоест въпросът е много комплициран. Но ние се движим в тази посока, тъй като НАТО непрестанно подвига залозите. Защото е заложен най-важният въпрос – хегемонията на Запада над целия свят. И всички средства за тях са положителни, с цел да я запазят.

Какво от това?

Така се оказва, че задачата на врага е да набере повече пушечно месо и самолети за ракетите с огромен обхват. За да не минат руснаците в нахлуване. Но то несъмнено ще се случи, няма да е допустимо да го спре врага и неговите опекуни. Затова е редно всички евентуални опасности да бъдат регистрирани още през днешния ден.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР