В ударна статия авторитетната американска информационна бизнес агенция Блумбърг, която

...
В ударна статия авторитетната американска информационна бизнес агенция Блумбърг, която
Коментари Харесай

Германия и ЕС са изправени пред безпрецедентна криза: Блумбърг

В ударна публикация авторитетната американска осведомителна бизнес организация Блумбърг, която е близка до ръководещите във Вашингтон демократи, чертае безрадостно бъдеще за стопанската система на Германия и на целия Европейски Съюз . Напомняме, че тази страна е най-големият търговски сътрудник на България. Тезата на създателите е, че половин век сполучливият немски промишлен модел се крепи на евтините съветски първични материали, което към този момент е минало, както прикани на срещата на Г-7 самият канцлер Шолц, който беше неин хазаин. Той посочи, че никой не знае какво тъкмо ще се случи даже в директно бъдеще.

" Експертите на канцлера Олаф Шолц предходната седмица разработваха сюжети и нито един не докара до задоволително положително решение за набиране на запаси, с цел да мине тази зима ”, написа Блумбърг.

" Това е отрезвяващ миг ”, разяснява Клаус Мюлер, глава на немския регулатор, прочут като BNetzA, в изявление за Deutschlandfunk radio.

" Рисковете отиват оттатък криза и зима със замръзнали домове и затворени заводи. От десетилетия Германия просперираше на гърба на евтиния газ. Отговорът на възходящите потребности на немската стопанска система беше нов газопровод. Тази епоха в този момент завърши. И фирмите – от BASF SE до Volkswagen AG се изправят пред новата действителност.

Има бързи решения като възкръсване на замърсяващите предприятия и включване на други горива в индустриалния развой, само че преходът към въозбновяеми източници на допустими цени ще отнеме години.

Производителите на метали, хартия, дори храна ще бъдат принудени да съкратят или да затворят мощностите си в Германия, оставйки трайна щета върху икономическия пейзаж на страната.

" Компаниите ще реалокират производствата там, където има газопровод с добра цена на суровината и това не е в Германия ”, споделя Волфганг Хан, ръководещ шеф на Energy Consulting Group GmbH. " Не можеш да коригираш грешките на 20-годишна политика за 2-3 години. ”

Последните данни сочат, че ще отнеме 115 дни, с цел да бъде достигната задачата, сложена от Германия за 90% заситеност на газовите складове към ноември.  Това обаче ще бъде допустимо при опазване на равнищата на подаване на газ, които има сега.

Германия, която към момента разчита на Русия за повече от една-трета от газа, подвигна кода за заплаха до втора най-висока " тревога ” в четвъртък за опция количествата подаван газ да намалеят или да спрат.

Моментът на истината идва идния месец, когато Северен поток влиза в планов ремонт. Германия се притеснява, че той в никакъв случай няма да тръгне да работи още веднъж.

" Трябва да излъжа, в случай че ви кажа, че не ме е боязън от това, ” съобщи икономическият министър Роберт Хабек същия ден в изявление за публичната тв ZDF.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел сред прекъсването на газа и ролята на Леман Брадърс за международната финансова рецесия: има риск от необятен по обсег колапс.

Uniper SE, най-големият вносител на съветски газ в Германия, към този момент предизвести, че може да има компликации да извърши договорите с локалните управляващи и с производителите, в случай че Москва продължи или усили " газовите ограничавания ”.

Кризата към този момент се разпростря надалеч оттатък Германия, като засегнатите членове на Европейски Съюз са 12, а други 10 изпратиха ранни предизвестия за газовата си сигурност. Европейските проблеми удрят и бедните страни отвън Стария континент, които се борят да получат други газови доставки в състезание с плащащите повече членове на Европейски Съюз.

Сценариите на BNetzA, която менажира газовото разпространяване в Германия, вземат под внимание серия спешни ограничения, в това число плаващи LNG-терминали, които би трябвало да бъдат на линия тази зима, с изключение на държавна стратегия за 15 милиарда евро за пазаруване на газ от свободния пазар.

Баварският производител Wiegand Glas демонстрира компликациите пред задоволяването на немското газово търсене. 11-те стъкларни на компанията работят 24-часово всеки ден повече от десетилетие. Мощностите изискват обезпечаване на най-малко 75% от естествената за тях консумация, с цел да не спрат. " Въпросът е по какъв начин ще се оправим с цената на силата, тъй като прескъп газ не е алтернатива, ” споделя генералният шеф Оливер Виганд. Ако високоспециализираните предприятия като неговите се " счупят ”, възобновяване на производството им след това ще отнеме най-малко десетилетие, твърди той.

Икономистите се пробват да тушират опасенията за рисковете, само че и това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард сподели, че 75% от инфлацията през последната година се дължи на цените на силата.

Немските стопански институти предизвестиха през април, че незабавното спиране на вноса на петрол и газ от Русия ще коства 220 млрд.евро за 2 години на немската стопанска система, напомня Щефан Коотс от Kiel Institute for the World Economy, който е един от създателите на прогнозата.

Bundesbank счита, че немската икономикаще изгуби 3% от Брутният вътрешен продукт и през 2023 година, в случай че съветските енергийни доставки бъдат спрени.  Снадът ще бъде симетричен с ударите от световната рецесия преди години и с К19.

Поръчките за производителите в Германия към този момент падат през последните 3 месеца, цените се подвигат, а потребителското доверие е на историческо дъно. Институтът Ifo мери и внезапен спад на упованията за бизнеса им, които си вършат компаниите.

BASF, най-големият производител в европейската химическа индустрия, понижава продукцията си, поради възходящите енергийни цени и изключително на газа, който е съществена суровина за него.  BMW AG, най-големият първокласен автопроизводител в света, се пробва да премие от газ на електричество в своите лични електроцентрали.

" Можем да преминем от газ и петрол на друго, само че ще бъде 5 пъти по-неефектвино ”, декларира Хаген Фунднер, началник на немското поделение на швейцарския производител на медикаменти Roche Holding AG. " Това не може да бъде трайно решение ”, заключава той. ”

Германия приготвя потребителите и бизнеса за сложни времена напред. Ръководителят на BNetzA Mюлер предизвестява семействата, че може да има удвояване или утрояване на сметките им за газ и се обърна към хората с зов да пестят пари и сила ”, написа Блумбърг.

 

 Илиян Костадинов

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР