В тях трябва да бъдат включени компенсациите за бизнеса за

...
В тях трябва да бъдат включени компенсациите за бизнеса за
Коментари Харесай

Следващата седмица трябва да започнат да излизат новите фактури за ток 


В тях би трябвало да бъдат включени обезщетенията за бизнеса за декември и януари. Голяма част от небитовите клиенти признават, че тази помощ ще им даде "глътка въздух ", само че упорстват и за дълготрайно решение на казуса с високите цени на тока.

Всички небитови консуматори на електрическа енергия, които са над 630 хиляди, чакат да получат обезщетения поради високите сметки за ток. Държавата е заделила за задачата над 2 милиарда лв., само че, с цел да получи отстъпката в сметката си, всеки небитов клиент първо ще бъде тестван от търговеца на ток.

По избраната от страната скица за декември месец компенсацията ще бъде 130 лв. за мегаватчас, а за януари тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, само че не повече от 250 лева, предава Българска национална телевизия.

Точните суми, които небитовите клиенти на ЕВН ще получат като обезщетения, ще бъдат посочени на обособени редове в новите фактури, обясниха от сдружението.

"Как се пресмята - взима се потреблението на всеки клиент за съответния месец, потреблението за декември, за януари, вижда се каква му е цената, по която в действителност е плащал тази сила и в случай че тя е над 30% от средномесечната цена на борсата то той влиза в отплата ", сподели още Петър Костадинов, шеф "Комуникации " в "ЕВН България ".

Повечето търговци на ток работят със сходни счетоводни софтуери и не се чака да има проблеми при фактурирането на обезщетенията.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР