В Турция започна подготовката за затварянето на летище Ататюрк“ в

...
В Турция започна подготовката за затварянето на летище Ататюрк“ в
Коментари Харесай

Подготвят закриването на летище Ататюрк в Истанбул

В Турция стартира подготовката за затварянето на летище „ Ататюрк “ в Истанбул, паралелно с това върви построяването на новото. От управлението на държавната летищна администрация оповестиха, че новият аеропорт на Истанбул е подготвен на 68%, а формалното му разкриване е планувано за 29 октомври 2018 година, заяви БГНЕС.
Дейностите по окончателното затваряне на летище „ Ататюрк “ би трябвало да приключат до 3 януари 2021 година То е първото летище на Истанбул, издигнато през 1912 година за военни цели, а съглашението за интернационалните цивилен авиопревози, подписано в Чикаго през 1944 година дава шанса за построяването на нов съвременен комплекс.
През 1947 година Westinghouse Electric International Company и The IG White Engineering Corporation подписват контракт с турската страна, строителството му стартира през 1949 година и от 1 август 1953 година то е приключено и пуснато в употреба с името летище Йешилкьой.
В годините са правени разширявания на пистите, наложили се поради непрекъснато увеличаващия се пасажерски поток по вътрешните линии. На 29 октомври 1983 година е пуснат в употреба терминалът за интернационалните полети, а две години по-късно, през 1985 година получава името на създателя на републиката и първи президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Сега то е 5-ото най-натоварено летище в Европа и 11-ото в света по броя на обслужените пасажери.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР