В Турция всичко поскъпва - само цената на брашното и

...
В Турция всичко поскъпва - само цената на брашното и
Коментари Харесай

36% инфлация, двойно по-скъп ток: Какво става в Турция?


В Турция всичко нараства - единствено цената на брашното и пилешкото месо е скочила с 86% за година. Мерките на държавното управление се оказват изцяло неефективни за преодоляването на инфлацията.

Инфлацията в Турция надвиши 36% - това е най-високото повишаване в страната от октомври 2002 година насам. През ноември на същата тази 2002 година, в разгара на оня инфлационен пожар, на власт пристигна Партията на справедливостта и развиването на Реджеп Тайип Ердоган.
Редакцията предлага
Сега президентът Ердоган и неговите министри се пробват по всякакъв начин да озаптят инфлацията, която надвишава седем пъти държавните прогнози. Президентът даже прикани хората да държат спестяванията си в турски лири, а не в задгранична валута или в злато.

Експерти: политиката на държавно управление докара дотук

Ръстът на инфлацията е елементарно разбираем. В хода на предходната година турската национална валута изгуби повече от половината от цената си. Според финансовите наблюдаващи, причина за обезценяването на лирата е държавната политика да се поддържа невисок лихвен %. Ердоган счита високите лихви за отрова и е уверен, че посредством ниския лихвен % и евтината лира обезпечава на турските експортни артикули конкурентно преимущество по интернационалните пазари.

От 1 януари управляващите в Турция вкараха фрапантно покачване на цените на електрическата енергия, която към този момент коства 50-100% повече, внезапно скочи и цената на газа. А скъпият газ в допълнение обременява турската стопанска система, която така и така трудно се бори против инфлацията.

Дълготрайни решения липсват

Поскъпването трагично удря в джоба на потребителите, освен това освен поради енергийните разходи. Брашното и пилешкото месо за една година нарастнаха с цели 86%, олиото, млякото и киселото мляко – със 75%, хлябът - с 54%. В огромни градове като Истанбул и Анкара към този момент от седмици пред щандовете за на ниска цена самун, който е субсидиран от управляващите, се вият безкрайни опашки. Правителството даже прикани огромните търговски вериги да понижат цените на питателните артикули.

Президентът Ердоган трескаво търси излаз от влошаващото се състояние. Правителството му разгласи, че от 1 януари с 50% се усилва минималното трудово заплащане, което към този момент ще възлиза на 275 евро месечно. Част от икономистите считат обаче, че това нарастване бързо ще се изпари и единствено ще форсира инфлацията.

Ердоган играе вабанк, а задачата е една - победа на изборите

Ето по какъв начин разяснява протичащото се в Турция икономическият анализатор на немския вестник " Зюддойче Цайтунг " Томас Авенариус:

" Политиката на ниски лихви и произлизащото от нея обезценяване на турската валута унищожава доверието на интернационалните пазари и на вложителите, само че на Ердоган явно не му пука. Неговият политически пиедестал се пропуква, единствено това го тревожи. Ето за какво президентът играе вабанк и се надява на бърз стопански растеж с помощта на евтиния турски експорт. Опитва се също така да оживи вътрешното ползване посредством евтини заеми. Повишава минималната работна заплата, заплатите на държавните служители и пенсиите на държавните чиновници. Всичко това обаче няма да бъде задоволително, в случай че всякога, когато влезе в супермаркета или отиде на пазара, потребителят продължава да се чуди по какъв начин тъкмо да свърже двата края и по какъв начин да обезпечи на децата си по-добре бъдеще от своето лично. “

Андреас Мим също разяснява тематиката във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ": " Ердоган се бори да задържи топящото се доверие на гласоподавателите, моли към националната горделивост на жителите и напряко се моли на хората да извадят отдолу под дюшеците своите " бели пари за черни дни " и да ги извърнат в лири. (…) В последна сметка обаче за Ердоган е значимо да предотврати една-единствена, трагична загуба: загубата на президентския пост. "

***

Гледайте и това видео:
В Одрин: българите пазарят като луди
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР