В Турция сватбите на деца са забранени, но това не

...
В Турция сватбите на деца са забранени, но това не
Коментари Харесай

Да те омъжат на шест. Една разтърсваща история от Турция

В Турция сватбите на деца са неразрешени, само че това не значи, че не съществуват

" Омъжиха ме на шест. Съпругът ми беше на 29. Мислех, че е обикновено да женят децата още до момента в който са дребни. Когато желаех да избягам, татко ми ме удари и сподели, че съм сторила огромен грях. " Една разтърсваща история от Турция.

В Турция сватбите на деца са неразрешени, само че това не значи, че не съществуват. По закон дамата би трябвало да е навършила 18 години, с цел да се омъжи. Със единодушието на родителите тя може да направи това и на 17, а в случай че има правосъдно позволение - и на 16 години. По данни на Турската статистическа работа, представени от немския вестник " Зюддойче Цайтунг ", в Турция 24,2% от дамите, омъжили се през 2021 година, са били под 18-годишна възраст. Но да те омъжат още на шест години - какъвто е казусът на Х.К.Г. (известна на турската общност единствено с буквите си)?

Историята за този детски брак се разчува едвам години след събитието в границите на развой, в който съдът би трябвало да се произнесе по обвиняванията против бащата и брачна половинка на момичето. Бащата е създател на организацията " Хиранур ", която принадлежи към консервативната религиозна фракция " Исмаил Ага ". Известно е, че сега на женитбата брачният партньор е бил на 29 години.

" Бях на шест години, играех си у дома със сестра ми, а майка ми и татко ми разговаряха. Баща ми се опитваше да убеди майка ми в нещо, а тя сподели, че съм още дребна. След което татко ми ме попита: Ти към този момент си огромна, нали по този начин? После се обърна към майка ми и сподели: Виж, щерка ми към този момент е пораснала и може да бъде младоженка ", гласят показанията на Х.К.Г. от седми юни 2022 година, с които се снабдява " Independent Turkish " - турското издание на английския " Independent ", написа.

Както споделя през декември 2022 година в турския вестник " BürGün " журналистът Тимур Сойкан, в един миг Х.К.Г. почнала да се отбранява против своите мъчители. Тайно си купила мобилен телефон, с който снимала брачна половинка си и разказала на една жена, с която се срещнала в интернет, за мъченията, на които е подложена. Именно тази жена я поучава да потърси помощ от страната, което Х.К.Г. фактически прави. Само че - както открива журналистът, разгласил и хипотетична фотография от сватбата на детето младоженка от 1998 година - следствието на случая по този начин и не напредва от 2020 година насам.

При това още през 2012 казусът е привлякъл вниманието на институциите. Тогава Х.К.Г. била на 16 години и потърсила здравна помощ в болница поради нередовния си месечен цикъл. Лекарите се усъмнили и уведомили полицията. Възрастта на младата жена трябвало да бъде открита посредством проучвания на костите, само че религиозната фракция, чиито членове са татко ѝ и брачният партньор ѝ, подвели институциите. Те завели за проучването в друга болница една 21-годишна жена и по този начин казусът бил завършен.

През 2020 година Х.К.Г. още веднъж търси помощ и в последна сметка получава място в дом на Министерството на обществената политика, предоставящ протекция. Министърката обаче стига до извода, че систематични издевателства в религиозното учебно заведение на сектата не могат да бъдат потвърдени. След това нейно изявление, в турския парламент депутатка от опозицията изчита показанията на младата жертва: " След известно време те започнаха да се държат по този начин, сякаш всичко това е обикновено. Мислех, че децата ги женят още до момента в който са дребни. Семейството ми ми сподели: Ако не се подчиняваш на Кадир, ангелите ще те анатемосан и ще гориш в пъкъла. Когато желаех да избягам, фамилията ми не ме пусна. Баща ми ме удари. Взе ми мобилния телефон и сподели: Стори огромен грях ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР