В Турция се работи по проект, който ще постави под

...
В Турция се работи по проект, който ще постави под
Коментари Харесай

В Турция проект се фокусира върху принудително изселване на българските турци

В Турция се работи по план, който ще сложи под прожекторите насилственото изселване на българската турска общественост през 80-те годинина предишния век посредством основаване на образен списък на цялото тестване.
Асоциацията за просвета и взаимност на Балканските турци, неправителствената организация (НПО) и държавното Председателство на турците в чужбина и сродните общности (YTB) работят по план, който ще сложи под прожекторите насилственото изселване на българската турска общественост през 80-те години посредством основаване на образен списък на цялото тестване.
Организаторите ще събират документи, фотоси, видеоклипове, дневници и сметки на жертвите преди 30-ата годишнина от случая, при който бяха изселени към 350 000 души.
Зам.-председателят на Асоциацията за просвета и взаимност на Балканските турци и координатор на плана Айхан Оран споделя, че желаят да запазят спомените за изселването живи.
Събраните материали се качват на уеб страницата за насилствена миграция от 1989 година " Отдавна мислим по какъв начин да разкажем на света историята на страданието на тези хора. Решихме да създадем уеб страница на британски, български и турски. Качваме всичко за насилствената миграция - от записки на жертви до писма, фотоси и дневници ".
" Хората, потърпевши от това зло, желаят гласовете им да бъдат чути ", сподели Оран пред Анадолската организация.
По-късно този месец в Коджаели в Северозападна Турция ще се организира възпоменателно събитие, а учени ще обсъдят обстоятелствата за изселването. На събитието също по този начин ще бъдат прожектирани документални филми и ще се организира галерия. Очевидци на изселването също ще опишат от първа ръка за своите премеждия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР