В Турция, където има разкрити най-много избирателни секции зад граница,

...
В Турция, където има разкрити най-много избирателни секции зад граница,
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Агитация в деня за размисъл в Турция

В Турция, където има разкрити най-вече изборни секции зад граница, денят за размисъл мина с пропаганда тук-там. В някои региони на Истанбул - посредством плакати и есемеси - локалните изселници бяха насърчавани да вземат участие в изборите.

Най-много секции и най-вече заявки за гласоподаване отвън България има в Турция, където 300 000 души имат право на глас. От седмици локални изселнически организации, подкрепени от ръководещи и съпротива, приканват хората да гласоподават.

Една от секциите в Истанбул осъмна с плакати по оградата. По-късно са свалени, само че един остава. Всички плакати приканват да се гласоподава за партия и претендентът ѝ за президент.

В квартал " Авджълар " специфичен микробус с озвучителна система обикаля, призовавайки хората да гласоподават.

" Агитацията свърши, ние просто сме не запомнили да ги махнем, другояче сега някаква партия не споделя. Само хората да дойдат да гласоподават ", споделя Наджие от Истанбул -.

Други изселници получават есемеси от локалните организации с апел да се гласоподава за една партия и бюлетина. Така е и през последните две седмици.

" Много интензивно оповестяване се направи със смс-и, с позвънявания по телефона, с оповестяване на плакати ", изясни Нахиде Дениз, сътрудник на Българска телеграфна агенция в Турция.

За първи път от години национални медии в Турция всеобщо отразяват идния избор в България. Причината - избрана кандидатура за президент, събрала вниманието тук.

" Може би от позиция на претендента на една от партиите наподобява, че са неповторими изборите, само че те не са такива ", изясни Гюнер Тахир, наблюдаващ за изборите в Турция.

Независимо дали изборите са неповторими или не, броенето на контролните разписки е терзание за секционните комисии.

" Сложно, само че те още при самото гласоподаване би трябвало да се пускат в две кутии, тъй че най-малко няма да ги разпределяме ние по-късно. Да, ще отнеме време ", споделя Александра Мешкова, член на Секционна изборна комисия.

В Бурса още веднъж припомнят, че секционните комисии чакат до късна нощ удостоверение от ЦИК на протоколите.

" Миналия път след 36-ия час бяха признати документите. 36 часа тези хора чакаха по секциите ", оповестяват от Конфедерацията на изселниците от Балканите " Балгьоч ".

На изборите през юли в Турция гласоподаваха към 29 000 души, а през април - 22 000.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР