В Турция и Сирия броят на жертвите от земетресенията надхвърли

...
В Турция и Сирия броят на жертвите от земетресенията надхвърли
Коментари Харесай

Броят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 37 500

В Турция и Сирия броят на жертвите от земетресенията надвиши 37 500, а случаите на избавени от руините към този момент са единични. 
Сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пропускателни пункта, с цел да допусне доставката на помощи след опустошителните земетресения в региона. Това заяви генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, представен от БНР. 
Положението е изключително тежко в следения от бунтовниците регион в северозападната част на Сирия, който не може да приема конвои с помощи от следените от държавното управление елементи на страната без разрешението на Дамаск. Весела Владкова обобщава информацията до този час. 
До в този момент цялата филантропична помощ за повече от четири милиона души, живеещи в следените от бунтовниците региони в Северозападна Сирия, се доставяше от Турция единствено през един гранично-пропускателен пункт. " Отварянето на още два пункта дружно с улеснението на филантропичния достъп, ускоряването на издаването на визи и улеснението на пътуването сред центровете, ще разреши да бъде доставена повече помощ и по-бързо ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. По данни на сирийската избавителна организация " Бели каски " броят на жертвите в Северозападна Сирия е над 2200 души, а ранените са повече от 12 хиляди. Оцелелите са изложени на сурови зимни условия от двете страни на границата сред Сирия и Турция.
Спасителната фаза е " към своя край ", сподели зам. генералният секретар на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ и бежанците Мартин Грифитс по време на посещаване в Алепо в Северна Сирия. 
" Това, което видяхме да се случва в тези зони – спасителите да търсят и да вадят от руините оживели, е към своя край. Следва филантропичната фаза, а точно – неотложността на даването на заслон, психо-социални грижи, храна, обучение и чувство за бъдещето у тези хора. Това е нашето обвързване в този момент ", съобщи Мартин Грифитс. 
Екип български медици е подготвен да замине за Турция, само че към момента не е ясно по кое време те ще се насочат към потърпевшите от земетресението региони. Очаква се турската страна да уточни локация, на която да бъдат изпратени доброволците, както и да бъде основана организация на място, заяви пред " Хоризонт " заместник-министърът на опазването на здравето Катя Ивкова.
Близо 50 са към този момент медиците, декларирали предпочитание да заминат, измежду тях има и студенти по медицина. Тя изясни още, че досега от Турция не са желали поддръжка под формата на приемане на потърпевши хора за лекуване на територията на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР