В Турция и на тези избори има най-много избирателни секции

...
В Турция и на тези избори има най-много избирателни секции
Коментари Харесай

От нашите пратеници: И на тези избори най-много секции зад граница има в Турция

В Турция и на тези избори има най-вече изборни секции зад граница - 162. Секциите в Истанбул и региона, където те са най-вече, бяха запечатани без проблеми. Над 300 000 са нашите сънародници, които могат да гласоподават там.

За пети път за две години Хюлия Алтън и Сузана приготвят секции в кв. " Авджълар " в Истанбул, в чийто регион има най-вече изборни пространства в Турция - цели 50.

Хюлия Алтън: " Те хората към този момент се майтапят с мен. Особено в общината, като ме видят, стартират - Какви са тези към този момент следващи пети избори, отново ли избори, отново ли избори? Само за смешка ставаме ".

Изселническите сдружения в Истанбул оказват помощ за организацията на изборите. В дните преди и по време на вота.

Сузана: " Честно казано на тези избори никой към този момент няма потребност от информация, тъй като през три месеца сме на избори, и към този момент хората знаят по какъв начин да работят и с машини, в това число и възрастните ".

Немалко изселници към този момент са се прибрали да гласоподават в България, тъй като е пролет и ще нагледат и парцелите си.

" Специално за рейсове не сме организирали, само че имайте поради, че Бурса е локомотивът на изселниците. Така, че всеки ден има естествени автобусни линии, които пътуват за България ", споделя доктор Танер Чавуш, Дружество за просвета и съдействие на балканските изселници, Бурса.

Секция ще има даже дори Адана в земетръсния регион на страната. Там ще има една за към 100-те души, които гласоподават всякога.

" След земетресението в този момент в Адана сме по-спокойни. Повечето хората влязоха в домовете си. В Адана предходните избори гласоподаваха към 80-100 души ", споделя Ибрахим Йълмаз, Дружество за просвета и съдействие на балканските изселници, Адана.

Изборите се организират на фона на високата инфлация от над 55% и отмалялост измежду гласоподавателите. Но хората търсят все по-активно връзката си с България.

" Породени в България и пораснали тук, тези хора в този момент възнамеряват да отидат в България да почват нов живот, тъй като там парите не са обезценени. Там има повече качества. Имам доста другари, дето отишли към този момент да живеят там ", споделя Исмаил Шахин, редактор във в. " Миллиет ".

" Хората тук към този момент желаят нещо да стане, да се случи в България. Най-сетне да има едно работещо държавно управление, тъй като едно работещо държавно управление постоянно е от огромно значение, постоянно е значимо за добросъседските връзки ", сподели Нахиде Дениз, сътрудник в Истанбул.

В секционните комисии и генералното консулство се тревожат, че може да има закъснение при броенето на бюлетините и разписките от машините.

" Всички изборни секции са в учебни заведения и защото идващият работен ден, понеделник, си е естествен образователен, сме подготвили да има помещение там, където да може да се изтегли комисията дружно със съответната техника и да изчакат приемането на протоколите ", изясни Васил Вълчев, общоприет консул на България в Истанбул.

С всеки избор броят на гласуващите понижава. На изборите през октомври предходната година гласоподаваха малко под 58 000 души, а през ноември 2021 година - 88 000. Рекордът от 91 000 дали своят вот от 2009 година още не е доближат.

Вижте повече в директното включване от Истанбул на Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР