В Турция бе преустановена дейността на държавните театри с президентски

...
В Турция бе преустановена дейността на държавните театри с президентски
Коментари Харесай

Турция премахна държавните театри

В Турция бе прекратена активността на държавните театри с президентски декрет. Финансирането на театрите бе спряно и всички спектакли са били анулирани, прекъснати са договорите на артистите, както и всяка друга креативна активност в границите на държавните институции от този вид.

За това оповестиха някои медии в страната предишния месец. Решението е ориентирано към прекъсване на работата на Дирекцията на турските държавни театри, която финансира трагичните театри, както и към Дирекцията на турските театри за опера и балет, виновна за държавните музикални театри.

Предположенията са, че занапред ще се сътвори нова конструкция, която ще бъде под директния надзор на президента Реджеп Ердоган, който бе избран отново за президент на страната на 24 юни 2018г.

Sputnik Turkey напомня, че под шапката на Дирекцията на турските държавни театри бяха повече от 52 подиуми за трагичен спектакъл в 19 турски града, а в областта на музиката – театрите в Анкара, Истанбул, Измир, Мерсин, Анталия и Самсун действаха до момента като благосъстоятелност на Дирекцията на турските театри за опера и балет.

Новинарският уеб страница Globe Post Turkey написа, че президентското разпореждане включва и конфискация на държавните парцели, владеене на двете дирекции, и прекачване на техните активи към президентския кабинет.

И двете държавни креативен институции са определяни като „ пътеводна светлина и движещи детайли на прозападно насочената рационализация на Турция…, съдействала извънредно доста за живота на изкуството “ в страната.

Изданието разяснява, че заради неналичието на задоволително частно финансиране в тази сфера, ролята на държавните обединявания е била „ незаменима “, предоставяйки задгранични продукции и постановки на турските подиуми, както и народен артикул с държавно финансиране.

Новинарският портал The Middle East Eye изведе заглавието „ Нова драма: свободите на държавния спектакъл в Турция са лимитирани под президентската система “ и цитира Леми Билгин, някогашен общоприет шеф на Държавните театри, който споделя: „ Винаги е имало интервенция от страна на политиците, само че можехме да кажем „ не “… Това, което в действителност имаше значение, беше дали биха могли да ни управляват – в този момент те могат “.

Източник: classicfm.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР