в тунел в индийските Хималаи повече от две седмици. Тежката

...
в тунел в индийските Хималаи повече от две седмици. Тежката
Коментари Харесай

Миньори помагат за спасяването на 41 мъже, заседнали в срутения тунел в Индия

в тунел в индийските Хималаи повече от две седмици. Тежката сондажна машина, която беше докарана, с цел да пробие близо 60 метра парчета, и беше извадена напълно, а спасителите минаха към ръчно продупчване.  Днес обаче спасителите доведоха " плъхове миньори ", които да пробият дребен тунел за тясна тръба, през която да излезнат служащите , оповестява " Ройтерс ".

Заседналите са нископлатени служащи от най-бедните щати на Индия. Те са блокирани в 4,5-километровия тунел в щата Утаракханд, откогато той се срути на 12 ноември. Получавали са храна, вода, светлина, О2 и медикаменти през тръба, само че опитите да се прокопае тунел са се натъкнали на редица спънки.

Спасителната акция продължава с пробиването на дребен тунел отвътре на тръба, необятна 900 милиметра . То се прави от екип от шестима " миньори плъхове " от централна Индия, които чиновници разказват като " квалифицирани служащи ". Те употребяват остарял и рисков способ, посредством който в Индия се отстраняват въглищни залежи през тесни проходи . Името идва от приликата му с плъхове, които ровят през тесни дупки.

" Трима от нас ще влязат в тунела, единият ще пробива, другият ще събира изкопаното, а третият ще избутава пръстта с количката ", сподели Ракеш Раджпут, един от миньорите, пред " Ройтерс ". " Правим го повече от 10 години и има задоволително място за нас. Тези 41 мъже също са служащи и всички желаеме да ги изведем ", добави той.
 Спасителната интервенция за 40-те индийски служащи още веднъж спря
Спасителната интервенция за 40-те индийски служащи още веднъж спря

Нови проблеми затрудниха екипите в тунела

Правителството и частните организации, участващи в спасяването, търсят други благоприятни условия . В неделя те откриха различен маршрут за мъжете, за да пробият шахта право надолу от върха на планината от горната страна . До понеделник следобяд те са пробили 31 от общо 86 метра, описаха чиновници и прибавиха, че фокусът остава върху хоризонталния маршрут.

" Квалифицирани служащи ще правят ръчното продупчване ", сподели Харпал Сингх, някогашен началник на държавната организация Border Roads. " Това е сигурен метод за прогрес. "

Лошото време може да усложни спасяването. В планините се чакат гръмотевични стихии, градушки и по-ниски температури с най-малко 9 градуса по Целзий.

" Те са подготвени да работят във всяка обстановка, тъй че това не е терзание за нас ", сподели Махмуд Ахмад, ръководещ шеф на компанията NHIDCL, която строи тунела.

ПК Мишра, основният секретар на министър-председателя Нарендра Моди, посети мястото и беседва с хванатите в капан мъже посредством информационна връзка. Той им сподели, че " всички поставят старания да ви изведат допустимо най-скоро ".

Тунелът е част от автомагистралата Чар Дам , един от най-амбициозните планове на Моди, ориентиран към свързване на четири индуистки места за поклонение посредством 890 км пътища.

Властите не оповестяват какво е предизвикало пропадането, което е довело до това мъжете да останат в капан. Регионът обаче е благоразположен към свлачища, трусове и наводнения.
 Пробит е половината път до заседналите индийски служащи в срутения тунел
Пробит е половината път до заседналите индийски служащи в срутения тунел

Десети ден прекарват 40-те мъже в тунела в Индия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР