В Централната избирателна комисия (ЦИК) представиха машините за гласуване. Веселин

...
В Централната избирателна комисия (ЦИК) представиха машините за гласуване. Веселин
Коментари Харесай

Гласуваме с машини made in Taiwan

В Централната изборна комисия (ЦИК) показаха машините за гласоподаване. Веселин Тодоров, реализатор на поръчката за машинния избор, изясни, че 3300 машини са доставени с ден по-рано в София. Машините към този момент имат обновен програмен продукт и са подготвени за изборния развой. Произведени са в Тайван. На 24 май ще бъдете експедирани в страната.

Машините са създадени тази година и са единствено за България, акцентира Тодоров. Той е уверен, че в случай че в този момент компанията се оправи с машинния избор, ще се оправи и с машини за цялата страната. Едва ли има българин, който да каже, че изборите у нас са почтени, посочи Тодоров, само че добави, че същото време няма такива нарушавания, които да окажат въздействие върху изборни резултати. Всички сме чували за изборни нарушавания, само че това е мъчно доказуемо, разясни още Тодоров.

Техниката на неговата компания подсигурява почтен избор. Експертите са безапелационни, че ще има машинен избор на тези избори. Ще има следващи инспекции за усъвършенстване на машинното гласоподаване. Одиторите пък дават обещание отбрана на машините и опазване тайната на вота.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев, разясни, че комисията няма подозрение за провеждането на почтени и транспарантни избори и има вяра в триумфа на машинното гласоподаване.

С картата за гласоподаване може да се подаде избор единствено един път. На машината бюлетината е с две страници. В първа страница са партиите и обединенията до номер 18.

Избирателят би трябвало да обърне втора страница, в случай че в номерацията, изтеглена от жребия на ЦИК, е неговият избор. След подаден избор, машината издава квитанция. Тя се сгъва на две и се пуска в урната за машинен избор и е друга от урната за книжен избор. Избирателят устно декларира пред СИК по какъв начин ще гласоподава - на хартия или посредством машина. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР