В централата на ООН в Ню Йорк беше открита 73-ата

...
В централата на ООН в Ню Йорк беше открита 73-ата
Коментари Харесай

В Ню Йорк беше открита 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН

В централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк беше открита 73-ата годишна сесия на Общото заседание на международната организация, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. Началото на новия работен цикъл разгласи председателката на започващата сесия - някогашният министър председател на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса - четвъртата жена на този пост за миналите 73 години и първата латиноамериканка, която го заема.

Във встъпителното си слово Еспиноса съобщи, че ще посвети председателството си на всички дами и на работа за определяне на тъждество сред половете. Ръководителката на новата сесия благодари на своя предходник Мирослав Лайчак и дефинира неговото председателство като образцово.

Еспиноса означи, че през годината 193-те страни в организацията ще обсъдят към 330 резолюции и че са планувани към 100 пленарни съвещания. Освен това тази година би трябвало да приемем 34 мандата по разнообразни тематики от световен интерес и да организираме 18 срещи на високо ниво, сподели тя. Председателката подсети, че Общото заседание ще спомага за реализирането на 13 междуправителствени процеса по значими въпроси като реформирането на Съвета за сигурност, активизирането на работата на Общото заседание и съгласуването на неговия дневния ред до 2030 година

Еспиноса заяви, че след съвещания с представители на Организация на обединените нации и страните членки е обособила седем целта в работата си като равенството сред половете, поощряване на сключването на нови съглашения за миграцията и бежанците, основаване на почтени работни места за младежи, дами и инвалиди, ориентиране на вниманието върху опазването на околната среда, по-активната работа по промяната на Организация на обединените нации.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази увереност, че Еспиноса ще е заслужен ръководител на Общото заседание с помощта на богатия си дипломатически опит и познаването на спецификата на международната организация в резултат на работата си като непрекъснат представител в Женева.

Работата на Общото заседание стартира със седмица на високо ниво, за която в Ню Йорк се събират водачите и външните министри от 193-те страни.

Гутериш им пожела да бъдат " смели и подготвени за разработване на решения ", отбелязва ДПА.

По традиция новата сесия стартира седмица преди началото на дебатите на високо ниво на 25 септември.

Гутериш прикани за усилена работа по климатична спогодба в Катовице, Полша и за приемане на спогодбата на Организация на обединените нации за миграцията в мароканския град Маракеш. И двете събития са планувани за декември.

" Във времена на разпокъсаност и поляризация светът се нуждае от това заседание, с цел да покаже какъв брой скъпо е интернационалното съдействие ", посочи той.

Сесията ще продължи до 5 октомври.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР