В централата на НАТО в Брюксел беше издигнат флага на

...
В централата на НАТО в Брюксел беше издигнат флага на
Коментари Харесай

Знамето на Швеция беше издигнато пред централата на НАТО

В централата на НАТО в Брюксел беше повдигнат флага на Швеция, което символизира превръщането на страната в най-новия - 32-ри - член на Алианса, съобщи Агенция Франс Прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, принцеса Виктория и шведският министър-председател Улф Кристершон председателстваха церемонията, която се организира на фона на дъжд в белгийската столица.

07 март 2024, 18:56

Официално: Швеция става член на НАТО

Швеция се отхвърли от спазвания десетилетия наред неутралитет след Втората международна война, откакто предишния четвъртък публично се причисли към НАТО.

Съседна Финландия се причисли предходната година, също поставяйки завършек на годините военна необвързаност.

Генералният секретар съобщи: „ Присъединяването на Швеция още веднъж демонстрира, че вратата на НАТО остава отворена. Никой не може да я затвори. Всеки народ има право да избере своя личен път и ние всички избираме пътя на свободата и демокрацията “, съобщи той.

„ Швеция ще помогне за построяването на още по-силен НАТО в сериозен миг за евроатлантическата сигурност, добави Столтенберг.

„ Руската, брутална, пълномащабна инвазия против Украйна сплоти Швеция зад заключението, че пълноправното участие в НАТО е единственият рационален избор “, сподели Кристерсон.

„ Когато президентът Путин стартира своята пълномащабна инвазия преди две години, той искаше по-малко НАТО и повече надзор над своите съседи. Той искаше да унищожи Украйна като суверенна страна, само че не съумя “, сподели Столтенберг.

„ НАТО към този момент е по-голям и по-силен. Украйна е по-близо до НАТО от всеки път и до момента в който смелите украинци не престават да се борят за свободата си, ние заставаме на тяхна страна “, сподели той.

Членството на Швеция приключва стратегическия пръстен от територията на НАТО към Балтийско море. Сега страната се възползва от гаранцията за групова сигурност на алианса – член 5 от неговия контракт – заричане, че офанзива против една от тях ще бъде посрещната с отговор от всички тях, отбелязва АП.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР