В централата на НАТО националният флаг на Швеция вече е

...
В централата на НАТО националният флаг на Швеция вече е
Коментари Харесай

Какво мислят хората в Швеция за членството на страната в НАТО?

В централата на НАТО националният байрак на Швеция към този момент е паралелно до този на останалите 31 страни членки. Официалното присъединение на Стокхолм пристигна в миг, в който две трети от гражданите са съгласни с него.

Проф. Магнус Петершон от Стокхолмския университет споделя, че влизането на Швеция в НАТО стартира незабавно след края на Студената война, когато, като част от така наречен " Партньорство за мир ", страната участва в интервенции и манерви на Алианса.
Сега ще можем да участваме пълноценно в операциитe на НАТО. Освен това ще седнем на масата, където се вземат решенията дружно с други съдружници. И към този момент го има значимият член 5-и, който ни дава гаранции за сигурност.
проф. Магнус Петершон, професор по интернационалните връзки в Стокхолмския университет
На този пейзаж зад мен по време на Студената война е имало шведски специфични интервенции, т.е. постоянни търсения на руски подводници, които съзнателно или простъпка са попадали в шведски води. Шведите помнят добре и 1981 година, когато дипломатическият спор сред Стокхолм и Москва продължава 11 дни поради заблудена руска подводница с нуклеарно оръжие.
Невена Манойлович, Euronews Serbia

Хората, които сa против участието, споделят, че това значимо решение е взето недемократично, без референдум.
Имаше референдум за участието в Европейски Съюз, за еврото, а не казахме нищо за НАТО, което е доста по-сериозен въпрос, тъй като може да ни въвлече в евентуална война.
Кайса Екман, редактор на списание Parabol

Привържениците на НАТО са на друго мнение.
Имаше избори през септември, решението за НАТО към този момент беше взето и жителите можеха да гласоподават, с цел да изразят неодобрение или съпротива.
Майк Винерстиг, Шведска организация за проучвания в региона на защитата

Повече от два века Швеция поддържаше неутралитет, само че съветската инвазия в Украйна промени това.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР