В целия ЕС има негативна тенденция за нарастващ дял на

...
В целия ЕС има негативна тенденция за нарастващ дял на
Коментари Харесай

Деница Сачева: В целия ЕС има негативна тенденция за нарастващ дял на нископлатени и нискоквалифицирани професии

„ В целия Европейски Съюз има отрицателна наклонност за възходящ дял на нископлатени и нискоквалифицирани специалности.За да ограничим броя на работещите небогати, е належащо на първо място да познаваме техния профил. Това ще ни разреши да ги подкрепим с задоволително и добре ориентирани ограничения и политики. “ Това написа във фейсбук шефката на комисията по труда и обществената политика в Народно събрание Деница Сачева.

SafeNews разгласява целият текст без редакторска интервенция.

За да ограничим броя на работещите небогати, е належащо на първо място да познаваме техния профил. Това ще ни разреши да ги подкрепим с задоволително и добре ориентирани ограничения и политики. Народното събрание направи крачка в тази посока, като разпореди на Икономическия и обществен съвет до края на 2024 година да извърши разбор на аргументите, факторите и трендовете за съществуването на такава група хора.

По данни на Национален статистически институт до началото на 2023 година работещите небогати са били 22%. Правилните решения за ограничението на казуса зависят от резултатите на това проучване – дали става дума за ниска степен на обучение или подготовка, дефицит на умения, неприятна дисциплинираност или на организацията на труда. Дали има наклонност за поддържане на ниски работни заплати или изплащането на заплати в плик. В следствие ще бъдат дадени рекомендации за законодателни промени, които с сътрудниците народни представители ще обсъдим първо в Комисията по труда и обществената политика.

В момента в целия Европейски Съюз има отрицателна наклонност за възходящ дял на нископлатени и нискоквалифицирани специалности и надлежно – увеличаващ се брой хора, изложени на риск от беднотия. В дълготраен проект вероятните решения минават наложително през системите на образованието с акцент върху професионалното образование, както и през системите на валидиране на неофициално добити умения, наложително придобиване на цифрови умения, на качествена спомагателна подготовка и на преквалификация, съобразена даже с районните особености на пазара на труда.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР