В църквата Акдамар която има над 1100-годишна история се проведе

...
В църквата Акдамар която има над 1100-годишна история се проведе
Коментари Харесай

Първа служба след вековна пауза в арменска църква на 1100 го...

В църквата Акдамар която има над 1100-годишна история се организира през вчерашния ден специфична меса ръководена персонално от арменския първосвещеник и 25 свещеници от патриаршията.



Това е един от най-старите арменски храмове в Турция, намиращ се в източната провинция Ван.

Поради рестриктивните мерки против ковид пандемията, стеснен брой хора бяха откарани с лодки на острова където се намира църквата, с цел да участват на церемонията.



Първосвещеникът Татул Анусян, общоприет секретар на Арменската патриаршия на Турция и ръководител на Духовния комитет, пристигна на острова дружно с духовенството си, с цел да организира церемонията в църквата.

Първосвещеникът беседва и с посетителите там.

Губернаторът на Ван Мехмет Емин Билмез и други чиновници също участваха на литургията.

Църквата Акдамар е издигната сред 915 и 921 година от проектант свещеник Мануел под спонсорството на Гагик I Арцруни от Кралство Васпуракан.



След случаите през 1915 година по време на Първата международна война, когато арменската общественост в региона е преместена от османските управляващи, църквата, ситуирана на остров в езерото Ван, е изоставена.

През 50-те години на предишния век полуразрушената черква беше на ръба на цялостно заличаване, когато турският романист Яшар Кемал насърчи акция за възобновяване ѝ.



Реставрацията на постройката стартира през 2005 година и тя се открива като музей две години по-късно след цялостна реорганизация, осъществена от страната на стойност към 1,4 милиона $.

Църквата, която има особено място в източното християнско изкуство, има извънредно значими орнаменти и най-изчерпателните стенови релефи за своето време. Тя е призната в листата на ЮНЕСКО за международно завещание на 13 април 2015 година

На 19 септември 2010 година църквата Акдамар беше хазаин на първата си работа след 95-годишна пауза.

Снимки Анадолска организация

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР