В трудни условия работи градският транспорт във Варна. Причината са

...
В трудни условия работи градският транспорт във Варна. Причината са
Коментари Харесай

Градският транспорт във Варна трупа огромни загуби заради скъпите горива

В сложни условия работи градският превоз във Варна. Причината са високите цени на природния газ, дизеловото гориво и тока. Те оскъпяват услугите на общинското дружество, което регистрира високи разноски и на процедура работи на загуба. Варненци са изправени пред две варианти - разреждане на графика или повишаване на билетите.

Общо 150 рейса обслужват Варна. От тях 20 се движат на природен газ. Високата цена на горивото се отразява отрицателно на общинска компания " Градски превоз ".

" На месец към 120 000 лв. за газ сега плащаме. Преди време цената, която плащахме, беше 50 000 - 60 000 лв. на месец ", съобщи Злати Златев, изпълнителен шеф на " Градски превоз " - Варна.

Високата цена на природния газ принуди превозвачите в други градове да разредят курсовете на рейсовете.

" Засега нямаме такова желание, несъмнено всичко зависи от това по какъв начин ще може да се оправи общината, тъй като ние сме обществено дружество и това, което ние не можем да доработим, се заплаща от обществените разноски на общината ", добави Злати Златев.

75% от градските рейсове във Варна се движат с дизелово гориво, 12 на 100 са тролейбусите. От сдружението са обезпокоени, че цените на тока и дизела също са високи.

" Милион, милион и двеста хиляди плащаме на месец за дизел. Същото е ситуацията с електрическата енергия, към седем пъти и там се е нараснало. Всичко това води до огромни усложнения, тъй като единствено за гориво би трябвало да плащаме на месец към милион и половина ", добави Злати Златев, изпълнителен шеф на " Градски превоз " - Варна.

Очаква се компания " Градски превоз " да натрупа съществени загуби до края на годината. Без обезщетения те ще бъдат пагубни.

" Сега като виждам, че в пъти се подвигат цените, може би ще надвиши един-два милиона ", сподели още Злати Златев.

Общинският съвет във Варна реши цената на хартиения билет за час транспорт с градския превоз да нарастне от лев на лев и 60, а за 90 минути от един лев и 50 стотинки на два лв. и 40 стотинки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР