В този прекрасен ден Имен ден празнуват всички, които носят

...
В този прекрасен ден Имен ден празнуват всички, които носят
Коментари Харесай

6 Януари – Йордановден (Богоявление)

В този прелестен ден Имен ден честват всички, които носят имената и техните производни: Йордан, Йорданка, Данчо, Дано, Дана, Данка, Боян, Бояна, Боянка, Богдан, Богдана, Богданка, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Найден, Теодосий, Бистра.

На този ден Църквата ни напомня събитието, при което оракул Йоан Кръстител кръщава Божият наследник, Исус Христос, в река Йордан.

Поверия:

От доста остарели времена се има вяра, че до настъпването на този ден дните не са безвредни, тъй като бродят демони. Но след кръщаването на водата светът още веднъж е безвредно място. Съществува и друго вярване, че всеки, който желае да бъде здрав през идната година, би трябвало да се изкъпе или измие в реката.

Нашите прародители са вярвали още, че в случай че кръст от водата замръзне през нощта, то значи, че годината ще бъде здрава и цялостна с благодат.

Който  извади кръста от водата, ще бъде здрав и блажен.

И едно прелестно вярване – през нощта против Йордановден небето се „ отваря “ и всеки, който съзре това небесно знамение, ще получи това, което е изискал от душа.

Традиция:

У нас съществува прелестна и неповторима традиция, а точно: на Йордановден или Богоявление, където има река, езеро или различен водоизточник, се прави ритуално мятане на кръста във водата. След като бъде изваден, се отслужва тържествена литургия, наречена Велик водосвет.

Трапеза:

На обичайна трапезата би трябвало да има: обредна пита, вариво, свинско или пилешко месо, сарми, кисело зеле, фасул, алено вино.

Вечерта преди Йордановден наложително се съблюдава непоколебим пост.

Защо този празник е наименуван Богоявление?

Името Богоявление е обещано на празникът в чест на чудото, случило се по време на Кръщението. Светият Дух се спуснал от небето върху Христос под формата на гълъб, а глас от небето го нарекъл Син.

Лука написа за това в своето Евангелие: Небето се отвори и Светият Дух слезе върху Него в телесна форма, като гълъб и се чу глас, който споделяше: Ти си Мой любим Син!  Ето по какъв начин Светата Троица се демонстрира в облици, забележими и налични за индивида: гласът е на Бог Отец, гълъбът е Духът Божий, Исус Христос е Синът Божий.

След строги отречения, ограничения и скитничество в пустинята, оракул Йоан Кръстител пристигнал до река Йордан, в която по традиция локалните правили религиозни измивания. Тогава той почнал да приказва на хората за смирение и кръщение, за помилван на греховете и да кръщава хората във водите.

Хората повярвали на пророчествата на Йоан Кръстител, мнозина били кръстени във водите на река Йордан. И по този начин, един ден самият Исус пристигнал до крайбрежията. По това време Той бил на тридесет години. Спасителят помолил Йоан да Го кръсти.

Сам Исус Христос пристигнал на Йордан при Йоан, с цел да се потопи във водите на Йордан – не с цел да ги очисти от прегрешението, а с цел да ги освети, преобрази, да ги зареди с живот… и да трансформира водния детайл още веднъж в детайл на живот. Може би оттогава всяка година се освещава вода, която се трансформира в огромна реликва. Вода, в която участва самият Бог, освещава всичко, което се поръсва с нея, пречиства хората от неприятни въздействия.

Кръщението на Синът Господен било първото проявяване на Христос пред народа на Израел. Именно след Богоявление първите възпитаници последвали Учителят, това са апостолите Андрей, Симон (Петър), Филип, Натанаил.

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР