“В този момент е разумно никой да не бърза с

...
“В този момент е разумно никой да не бърза с
Коментари Харесай

Явор Божанков за ФАКТИ: Вътрешните гласове в БСП не просто искат оставката на Нинова, а и саботаж на преговорния процес


“В този миг е рационално никой да не бърза с изводите - видяхме, че някои към този момент желаят оставки. Видяхме, че реакция има. Аз съм уверен, че аргументите за тази ужасна покруса ще се изяснят. Сега би трябвало да изразим съболезнования, поддръжка към фамилиите на починалите освен в този случай на “Струма”. Днес е черен ден за България, тъй като и в един старешки дом се случи покруса. Отделно имаме над 250 души, които изгубиха борбата с COVID-19. Това е голяма покруса за всички нас”.

Така - със съболезнования, стартира диалогът на Лили Маринкова с Явор Божанков от Българска социалистическа партия в студиото на ФАКТИ .

След това диалогът мина към настоящите политически тематики, с акцент оставката на Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия.

“Познавам добре ръководителя на Българска социалистическа партия. Пет години работя в една парламентарна група с нея и съм уверен, че в дейностите ѝ няма различен сюжет, с изключение на този да проведем съответни преговори”, уточни Божанков.

“Лидер като Нинова, определен с 80% на директен избор, е разумно да води тези преговори”, безапелационен беше той.

“Оставката има и различен резултат - вътрешните гласове в Българска социалистическа партия, които желаеха нейното отдръпване, в този момент би трябвало да са спокойни, да замълчат, тъй като въпросът е решен. Оставката е подадена, органите са се произнесли за водача на преговорния екип, нашата парламентарна група си избра ръководител в нейно лице. С това се надявах, че този диалог ще завърши. Призивът ми към моите сътрудници е да завърши. Виждаме, че те не престават тази тематика и че явно не просто желаят нейната оставка, а желаят те да проведат договаряния. Това ми приказва, че те се насочват към бойкот на преговорния процес”, уточни още той.

Божанков акцентира, че в тези договаряния Българска социалистическа партия е най-големият сътрудник на “Продължаваме промяната”. “Дестабилизация на един сътрудник би повлияла на стабилността на преговорния развой и коалицията”, изясни той.

Според определения за народен представител в 47-мото Народно заседание, обществени договаряния, които да приключват с в детайли съдружно съглашение, проведени от “Продължаваме промяната”, са добър ход. Божанков се върна към предходните два Народното събрание и договарянията, водени “на тъмно” и “по кабинети”. “В този обществен спор хората могат да видят по какъв начин се образуват политиките и да се избегнат всички интриги”, добави той.

На въпрос за бъдещия избор на нов ръководител, Божанков отговори: “Още в първия си мандат в Българска социалистическа партия видях една неповторима за България процедура по директен избор на ръководител. Не лобита, сделки, а самите членове - елементарният човек, избраха своя ръководител директно. Тази процедура дава опция на всеки претендент да се бори за доверието на своите гласоподаватели, а не да търси поддръжка от един или различен кръг. Надявам се Българска социалистическа партия да резервира тази процедура. Нека всеки, който желае, се състезава и да търси доверие в тази транспарантна, демократична, директна процедура”.

Разговорът мина към същината на договарянията за сформиране на държавно управление. “В лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи имаме мощна съпротива. Това са партии, които владеят стопански принадлежности, както и локалната власт, посредством която към момента имат мощни позиции в страната. Отделно имаме и няколко рецесии - рекордна цена на електрическата енергия, COVID-криза, която продължава да е отвън надзор. Дори едно устойчиво държавно управление би срещнало усложнения в тази обстановка, какво остава за едно съдружно и то ново. Рисковете са огромни, по тази причина би трябвало да подхождаме внимателно”, разяснява Явор Божанков.

“Чух сигнали от Демократична България, че обмислят дали да влязат в държавното управление, или единствено да го поддържат. Всеки се изкушава в подобен миг да остане настрана, да не поема негатива, да не поеме отговорността. Моят апел е да поемем отговорност. Струва ми се, че е вярно всеки един да застане ясно, а не в профил, казвайки, че поддържа, без да участва”, безапелационен беше той.

Самият Божанков ще взе участие в договарянията, като член на преговорния екип на Българска социалистическа партия в бранш “Екология”.

Разговорът мина към разбор на изборните резултати, започвайки от самодейността “Нито глас за Пеевски”. Тя беше инициирана от “Демократична България” и се организира главно във Велико Търново, където Божанков беше лидер на листата на Българска социалистическа партия.

“Тази самодейност приключи несполучливо. Това пък демонстрира друго - аз намирам неточности, даже и в личната си акция. В миг, когато хората са притиснати от цените, апелът “Нито глас за Пеевски” може би не беше най-подходящ, въпреки че в моята акция този апел не беше централен, до момента в който при Демократична България това беше главното послание”, уточни той.

“Нашето обръщение трябваше да бъде: “Хора, на следващия ден няма да зависите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Няма да зависите и от “Продължаваме промяната”. Утре ще зависите от образованието си, от качествата си. Утре ще бъдете свободни”, добави Божанков.

Според него триумфът на “Продължаваме промяната” се дължи на неуспеха на парламентарните сили в 45-тото и 46-тото Народно събрание да сформират постоянно държавно управление. “Хората виждат два несполучливи опита и насочват своята поддръжка към нов субект”, изясни той.

Явор Божанков разяснява още събитията в секциите на територията на Република Турция на 14 ноември. “Ние бяхме единствената политическа мощ, която гласоподава срещу и води спор за какво не би трябвало да се отваря вратата пред безграничен брой секции в - приказвам за страни отвън Европейски Съюз. В Европа има общи стандарти и господство на закона, нашето терзание не беше в тази посока. Нашите терзания бяха освен за Турция. Има страни, в които демократичните стандарти просто не се съблюдават и не може да се упражнява ефикасен надзор. Предупредихме, че това ще се случи”, сподели той.

Попитан за президентските избори, връзките сред Нинова и Президентството, депутатът от Българска социалистическа партия отговори по този начин: “Нинова говореше за хора от вътрешната съпротива, които са в обкръжението на Радев и които навредиха на връзките сред Българска социалистическа партия и Президентството, на самото Президентство и на самото Българска социалистическа партия. Имаше някои назначения, които бяха скандални. Когато едно предопределение е скандално, без значение дали е направено от ГЕРБ, от Президентството, или от Българска социалистическа партия, това би трябвало да се каже на висок глас”.

“Първо, госпожа Нинова е поела своята персонална отговорност и е подала оставка. Второ, един подобен развой има възстановителен темперамент. Ако насъбраното напрежение не се показа, то ще остане и ще ерозира бъдещето. А бъдещето на връзките сред Българска социалистическа партия, Президентството и новата коалиция е доста значимо. Не би трябвало да има съмнение сред нито един от тези субекти”, сподели той в края на диалога

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР