"В този ден на национален траур, най-малкото, което можем да

...
"В този ден на национален траур, най-малкото, което можем да
Коментари Харесай

Жельо Бойчев: Искаме отговор от 4-ма министри за загиналите

"В този ден на народен печал, най-малкото, което можем да създадем е да желаяме информация по отношение на всички дейности или бездействия на българските институции, довели до загубата на живота на 4-ма български жители в Бургас ".

Това съобщи пред публицисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Жельо Бойчев.

Той изясни, че по тази причина ПГ на Българска социалистическа партия за България упорства на съображение на член 113 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание на следващия ден да бъдат изслушани министърът на околната среда и водите, министърът на стопанската система, министърът на вътрешните работи и министърът на районното развиване и благоустройството.

"В нашето искане за чуване сме показали и съответни въпроси, на които желаеме отговор в утрешното съвещание ", безапелационен бе той.

Атанас Костадинов: За следващ път неналичието на съгласуваност сред институциите се оказа съдбовна

"В обстановката на обвързана подготвеност на най-малко 4 институции, за следващ път, сякаш неналичието на съгласуваност и превантивни дейности се оказва съдбовна ", съобщи депутатът от ПГ на левицата Атанас Костадинов.

По думите му това е недостатък, който от доста години е реалност за българската страна, само че пострадали са жителите. Според него механизмът е подобен, че от отчетите на „ Басейнова дирекция “ и Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките за водните количества, през разпорежданията и предписанията, които издават до всички водни оператори, през уговорките на регионалните шефове да поддържат в положително положение проводимостта на речните русла и корита, през ограничения, които са вменени от закона на Държавна организация за метрологичен и механически контрол да прави - до финалното осъществяване и информацията до Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие за съответните дейности за есенния сезон, явно става въпрос за недобра връзка.

"Нашето искане е, проследявайки целия този механизъм на обвързана подготвеност на най-малко 4 институции, да покажем истината по въпроса и да се вземат ограничения, които да не слагат България в обстановка, все едно се намираме през средновековието ", съобщи той.

Манол Генов: Трябва да се преразгледа класификацията на евентуално рисковите язовири у нас

"Един от наболелите въпроси сега е обвързван с Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Имаме пропуск в законодателството – има подредба на язовирите като евентуално рискови, тези които са над 50 хиляди кубика ", изясни депутатът Манол Генов.

По думите му в тази ситуация в Бургас има 7 язовира, свързани един с различен в каскада.Според него всеки един от язовирите настрана не съставлява опасност, само че при интензивни превалявания, едногодишна или двугодишна норма за 2 денонощия, нещо може да се случи, когато тези необявени като евентуално рискови, внезапно стават такива.

"Призоваваме ръководещите, да подхващат законодателни промени в Закона за водите и наредбите, които употребява тази организация за надзор, да се направи подредба на техническите характерности и размера вода, които се съдържат в язовирите ", заключи Манол Генов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР