В този час в Пазарджик започва протест срещу превантивното умъртвяване

...
В този час в Пазарджик започва протест срещу превантивното умъртвяване
Коментари Харесай

Стопаните в село Овчеполско отказват да колят прасета

В този час в Пазарджик стартира митинг против превантивното умъртвяване на свине с оглед ограниченията за справяне с африканската чума. Организатори са кметове от над 30 села в региона, които попадат в 20-километровата санитарна зона. В пазарджишко няма потвърден случай на чума по свинете, само че евтаназирането на животните се постанова поради петте огромни свинекомплекса в региона.

Овчеполци, Пазарджик

В пазарджишкото село Овчеполци стопаните отглеждат над 500 свине в дворовете на домовете си. Повечето от тях изрично отхвърлят да ги умъртвят.
Жител на Овчеполци: Аз не съм склонен да се колят прасетата. Не виждам нито чума имаме в района, нито нищо. Жител на Овчеполци: Разчитам да бъдат благосклонни държавното управление и там, които вземат решение най-малко до ноември месец да заловен студовете. Ние в този момент какво ще ги вършим?! Не съм податлив за обезщетения. Жител на Овчеполци: Аз чакам, че ще излъжат особено за парите...
Кметовете застават зад настояванията на хората.
Костадин Карабончев, кмет на село Овчеполци: Най-важното, което ще желаеме - бърза регистрация на животновъдните обекти и опростена.
В пловдивското село Равадиново доброволното унищожаване на прасетата към този момент е реалност.
Трайчо Кардашев - кмет на село Радиново: Проблемът е, че 4-5 индивида имат прасета майки, които са бременни като ги чакат да се опрасят тези дни и споделя: „ аз няма си поставям грях на душата да заколвам бременно животно.Димитрийка Младенова: На мен чак ми се плаче, тъй като доста ми кротички животинките, само че няма метод би трябвало да го създадем това нещо.
За разлика от пазарджишко, в пловдивските села срокът за заличаване не е продължен и още в понеделник на инспекции ще тръгнат специалистите на организацията по храните.
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР