В топлите месеци търсим по-често компанията на природата, но на

...
В топлите месеци търсим по-често компанията на природата, но на
Коментари Харесай

Ако ви жилне или ухапе насекомо, в никакъв случай не използвайте алергозан

В топлите месеци търсим по-често компанията на природата, само че на нея се радват и всевъзможни инсекти. Как да се защитим от ужилване и какви лекарства да имаме в аптечката си при излет в планината или на море, поучава алергологът доктор Анна Валериева от Александровска болница.

Да купим репелент и блистер антихистамини преди почивката

„ Отивайки тук-там, където има пчели, оси, стършели, скорпиони (у нас не са смъртоносни), е добре да сме с уместно облекло. Долните крака да са покрити. Важно е да използваме разнообразни типове репеленти, които отблъскват насекомите “, поучава доктор Валериева. Има такива, които се слагат като гривни, други се напръскват върху облеклата, включват се в контакта в стаята, в която ще отседнем, или се възпламеняват и отделят противен дим за хвъркатите. При ужилване се появяват оток, сърбеж, зачервяване, само че до няколко часа би трябвало да отшумят. Ако се получи вторично възпаление на раната при ужилване, може да се наложи да се дезинфекцира, а в случай че е останало жилото на пчелата – да се в профил. При сърбеж, оток може да се вземе таблетка антихистамин, не алергозан. Той е от старите антихистамини и не се дава при алергия. „ Има съвременни препарати, които не предизвикват унесеност и други странични реакции “, разяснява алергологът.

Алергичните да си носят адреналин

„ За нас, алерголозите, необикновен интерес съставляват осите, пчелите, стършелите и огнените мравки, от които ние в Европа сме предпазени. Освен че провокират болежка, отичане, сърбеж на мястото на ужилване, основават риск и от тежки алергични реакции. Ежегодно чуваме за смъртни случаи след ужилване от оса, пчела “, споделя доктор Валериева. Това са най-смъртоносните и мълниеносни форми на алергия, при които се получава алергичен потрес и за минути до час може да се получи загуба на схващане, рухване на кръвното, застрашаване на живота. Ако сме алергични, при всяко излизане измежду природата е добре да сме обработили облеклата с репелент, а при ужилване да сложим адреналин под формата на мускулна инжекция, тъй като той избавя живота. Най-лесно става с адреналинови химикалки, само че те не се намират в България. Освен адреналина употребяват се антихистамини, кортикостероиди за възстановяване на положението. Опасна е рядко срещаната пчела Violet carpenter bee и след ужилване от нея също се постанова слагане на адреналин.

Нападателни са и насекомите бомбус

Ухапването от комар изчезва за ден-два и не предизвиква алергични реакции. Някои може да имат по-обширни реакции, само че с намазване с местен антихистамин ситуацията бързо ще се усъвършенства. Паяците може да ухапят една концепция по-лошо от комарите, само че не са извършител на тежки алергични реакции. Все отново не е изключено по-чувствителната кожа да има по-обширна реакция.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР