В тихата класна стая, украсена със слънчевите рисунки на малки

...
В тихата класна стая, украсена със слънчевите рисунки на малки
Коментари Харесай

Финландският учител - човекът, който носи цивилизацията в малките селца

В тихата класна стая, украсена със слънчевите рисунки на дребни деца, Виле Салинен черпи от първа ръка информация за какво финландските учебни заведения са почтени за завистта на целия свят. Салинен е 22-годишен и в този миг учи шепа 8-годишни хлапета да четат. Това е късият му стаж в учебното заведение, част от 5-годишната магистърска стратегия по начална педагогика. Училището за учители " Виики " в Хелзинки се дефинира като лаборатория за студенти по педагогика. Тук Салинен може да тества теориите, които е изучавал в университета. Училището е асоциирано към него по същия метод, както университетите си имат академични лечебни заведения. Директорът Кимо Коскинен споделя, че по този начин демонстрират на обществото какъв брой е значима тази специалност - толкоз, колкото и лекарската.

 Вече знаем, че във Финландия да си преподавател е изключително влиятелно. Финландските учители са тези, които изведоха страната на челни позиции в интернационалните проучвания на знанията през 2001 година Оттогава скандинавската страна е като магнит за самобитен " учебен туризъм " за педагозите от целия свят, които идват да проучат нейния опит.

 Финландия, като доста други страни, също е в дълбока икономическа рецесия. Финансовата преса върху учебните заведения не е дребна. Но никой не протяга ръка на образованието по начална педагогика. Конкуренцията тук е свирепа - единствено 7% от претендентите съумяват да се доберат до заветното място. Да, образованието е дълго, само че до момента в който резултатите са повече от позитивни, политиците нямат нищо срещу. Именно задълбочената стратегия на образование е основата, която разрешава на младите учители да работят в цялостна независимост във връзка с методите на преподаване, за разлика от други страни, където работата на учителя е сведена до администриране и осъществяване на проби. Във Финландия учителите са релативно самостоятелни от външни условия, като инспекции, стандартизирани проби и държавен контрол. Проверките по учебните заведения са отстранени през 90-те години на предишния век. " Учителите би трябвало да са чудесно готови, с цел да знаят какво да вършат със свободата, която им се дава и с цел да умеят да позволяват проблеми по осведомен метод. Най-важното нещо, на което ги учим, е да вземат сами педагогическите решения и преценки ", споделя Лийна Крокфорс, учител по педагогика в Хелзинкския университет. Във Англия да вземем за пример не е по този начин. Точно противоположното - някои частни учебни заведения могат да наемат хора, които дори нямат никаква подготовка. Преди 2 години политици твърдяха, че към този момент е по-лесно да станеш преподавател, в сравнение с да правиш хамбургери. За една дребна, земеделска и относително бедна нация положителното обучение на всички младежи се възприема като най-хубавия метод да се настигнат развитите страни, изяснява Паси Салберг, финландски професор в Харвард. Финландската фантазия е всяко дете, без значение от фамилията и опциите му, да има достъп до положително учебно заведение в своя квартал - този принцип се е запазил без смяна в последните 40 години.

 В началото през 70-те и 80-те години на предишния век към момента в междинното обучение е имало огромна концентрация и мощен надзор. Учебните стратегии са определяни от страната, учебните заведения подлежат на постоянни инспекции и детайлна регулация. Но след това от началото на 90-те нататък държавното управление умишлено стартира да постанова просвета на обучение, учредена на доверието сред просветителните управляващи и учебните заведения, професионализма и автономията. Училищата стартират сами да дефинират образователната си стратегия и по какъв начин да правят оценка учениците, а инспекциите са отстранени. Що се отнася до статута на учителя, той е завещание от минали времена - във Финландия учителят постоянно се е възприемал като " индивида, който носи цивилизацията в дребните селца ". В педагогическото обучение на Финландия е мощно застъпен научният метод, освен това - всички студенти сами вземат участие в проучвания. Идеята е да се обучат " дидактици ", които могат да вършат връзка сред учителските похвати и научната информация. Задачата на положителния дидактик е да смущава мисленето на хората, които считат, че знаят всичко за учителската специалност. Само тъй като си правил нещо в продължение на 20 години и то работи добре, не значи, че същият способ ще работи добре при други учители, други възпитаници и други предмети, споделят последователите на тази доктрина.

 За Оли Матаа, който образова учители в едно от подготвителните учебни заведения, триумфът в проучването Pisa е артикул, а не централна цел на просветителната система на Финландия. " Когато за първи път излязохме на челна позиция, си казахме: в случай че ние сме толкоз положителни, какъв брой зле би трябвало да са другите? Бяхме безусловно сюрпризирани ", споделя той. Резултатите в действителност демонстрират на финландските просветителни специалисти, че вървят в вярната посока. Според Матаа подготвителните учебни заведения са доста търсени от родителите.

 Паси Салберг още веднъж акцентира, че учителите във Финландия са самостоятелни експерти, уважавани за това, което вършат. В резултат на това, хората, които избират тази специалност, са отдадени на нея за цялостен живот. Не е като при бързите курсове по педагогика, които основават напълно друга просвета - на хора, които работят известно време като учители и по-късно се трансферират в друго занятие. Виле Салинен се възпламенява по учителстването преди 8 години, още като възпитаник, когато стартира да тренира деца по футбол. Това разпалва интереса му към работата с деца. Виле не счита, че има университетски заложби, само че пристрастеността му към преподаването го кара да запише университета. В края на всеки подготвителен ден в учебното заведение той сяда с ментора си Туня Туоминен и прави анализ на работата си. Гледната точка на Туоминен: " Студентите идват в подготвителното учебно заведение като дребни пиленца, с отворена уста и жадни за познания ".

Инфо: www.segabg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР