В тези числа няма бюджет, който да ни помага да

...
В тези числа няма бюджет, който да ни помага да
Коментари Харесай

Бюджет 2023 стига на общините за оцеляване, но за нищо повече

" В тези цифри няма бюджет, който да ни оказва помощ да вървим напред и да се развиваме. Това са средства, с които ще можем да оцелеем ". Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в България.

Думите ѝ бяха във връзка

По нейни думи числата за общините в бюджета са контрактуваните още през предходната година първо с постоянен, след това със длъжностен кабинет. Тя разясни, че те ще бъдат задоволителни на общините до края на тази година, с цел да покрият главните разноски за всички услуги, които дават, само че нищо повече.

Георгиева означи, че на макрониво нарастването за общините е с към 14% по отношение на обновените цифри на Бюджет 2022. Засега обаче те ги виждат като общи цифри и не знаят каква част от тях ще бъдат ориентирани за обособените сфери.
 БСК със съществени запаси към проектобюджетите за 2023 година
БСК със съществени запаси към проектобюджетите за 2023 година

Създавали се условия за последователно увеличение на недостига през идващите години

70 на 30 - 70% от общинските бюджети идват като дотации и прехвърляния от централния бюджет и едвам 30% от всички доходи на общините се образуват от нашите лични локални доходи - от налозите на жителите, разясни тя.

По тази причина било толкоз значимо за общините да има признат държавен бюджет, защото те са мощно подвластни от прехвърлянията от централния бюджет.

Винаги са нужни повече средства при такава огромна взаимозависимост от централния бюджет, уточни Георгиева.
 АИКБ се тормози от планувания бюджетен недостиг
АИКБ се тормози от планувания бюджетен недостиг

Не поддържа и бюджета за обществени заплащания, които са на парче

Тя акцентира, че са нужни повече средства за предварителна защита на бедствия, както и целеви средства за компенсиране на растежа на инфлацията в строителния бранш.

Важно било също числата в дефинитивно признатия държавен бюджет да адресират по съответен метод и инфлационните процеси.

По нейни думи досега общините не са получили средства нито по Плана за възобновяване, нито от новите стратегии от новия програмен интервал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР