В тази статия ще намерите информация относно проблемите със съня,

...
В тази статия ще намерите информация относно проблемите със съня,
Коментари Харесай

Признаци на сънна апнея и какво да правим

В тази публикация ще намерите информация по отношение на проблемите със съня, свързани с спиране на дишането.

Човек може да има родственици в фамилията или самият той да страда от спиране на дишането по време на сън, само че за него това да си е просто хъркане. Това е по този начин, тъй като не сте осведомени с признаците на този проблем. Тук ще намерите скъпа информация, която би трябвало да знаете за сънна апнея.

Какво е сънна апнея?

Тя не се показва единствено в хъркане; казусът е надалеч по-голям от това. Това е тип съществено разстройване по време на сън, изразяващо се в нередовно дишане. Нередовното дишане не се появява единствено един път, то е съпроводено от дълги паузи. Всяко спиране на дишането може да продължи от 10 до 20 секунди и да се появи повече от 30 пъти на час. Да, спирате да дишате за дълго – не мислите ли, че е много стряскащо за близките? Навярно не, тъй като вие не осъзнавате това и продължавате да спите.

Най-често срещаният симптом за апнея е прекъсването на дишане по време на сън за 10 секунди или повече. Тук ще разгледаме по-задълбочено и някои други признаци.

 Апнея

Други признаци на апнея:

- Спадане на равнището на кислород

Както бе упоменато нагоре, страдащият от апнея изпитва безусловно преустановяване на въздушния поток или доста понижаване на дишането. Когато дишането спре, това води до понижаване с най-малко 4% насищането на О2 в кръвта.

- Сънят ви е нарушен

Когато се появи апнеята, сънят е съществено нарушен. Понякога човек стои безсънен и не може да заспи; различен път той излиза от бездънен сън и по-късно спи леко.

- Страдате от изсъхнало гърло и утринно главоболие

Това са другите постоянно срещани признаци на апнеята. На сутринта, когато човек се разсъни, нормално гърлото му е извънредно сухо; това предизвиква огромен дискомфорт и затруднява още повече дишането. В допълнение може да се усеща изтощен, освен от дефицита на сън, само че и от изпитване на главоболие.

Тъй като човек страда от нарушавания в съня, които му пречат да има бездънен и спокоен сън, той постоянно има хронична изнемощялост и е приспивен през целия ден. Неговия сън е съпроводен от звучно хъркане, изключително късно през нощта.

- Недостатъчно доставяне с О2

Един от най-характерните признаци на апнеята е внезапното намаляване на равнищата на О2, което съставлява сериозна опасност за сърдечносъдовата система. Това е по този начин, тъй като сърдечносъдовата система би трябвало да постави повече старания, с цел да достави задоволително количество О2 до всички тъкани. Това индиректно провокира развиването на високо кръвно налягане, в последна сметка - увеличение на риска от инфаркт и инсулт.

При съществуването на тези признаци на апнеята е належащо да започнете лекуване допустимо най-бързо.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР