В тази статия фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил

...
В тази статия фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил
Коментари Харесай

5 вида храни, които да избягвате

В тази публикация фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов ще се опита да ви предостави една по-разчупена позиция по тематиката с избора на артикули за хранене. Ето петте типа храни, които НИКОГА не би трябвало да участват в менюто ви:

1. Храни, които не обичате

Сигурен съм, че най-малко един път сте консумирали дадена храна, която ненавиждате, само че някои ви е споделил, че е потребна и ще ви помогне да постигнете задачата, която гоните.

Например, някои хора не обичат риба, други зеле, трети спанак и така нататък, само че ги употребяват на мощ, тъй като имат вяра, че това ще докара до по-бързо намаляване или съотвено – качване на мускулна маса.

Но не е необходимо да се тормозите. Винаги има разновидности да си набавяте питателните субстанции и от други храни, които в действителност харесвате. За да бъде ползовторен и ефикасен един хранителен режим, той би трябвало да е освен здравословен, само че и прелестен за съблюдаване. За да не се откажете от него още на първия месец, без никакъв забележителен резултат - може да ви звучи изтъркано, само че е истина!:) Не е концепцията да спазвате единствено 10,20,30 или 90 дни, както е 90 дневната диета, тъй като по този начин няма да изградите верни хранителни привички.

2. Храни, които нервират стомаха ви

Случвало ли ви се е да хапнете нещо и по-късно да почувствате стомашен дискомфорт? Всъщност на кой ли не се е случвало...

Симптоми като издут стомах, чувство на тежест и повсеместен дискомфорт могат да бъдат породени от храни, съдържащи глутен (при глутенова непоносимост), млечни храни (при лактозна нетолерантност), плодове (при фруктозна малабсорбция) и други

Причините за раздразнението могат да се дължат и на алергия към някое хранително вещество в даден зарзават, плод, месо или морски подарък.

Непоносимостта към избрана храна е строго самостоятелна за всеки организъм. Затова най-хубавият метод да избегнете неприятното чувство е, като откриете, кои храни " нервират " вашия корем и избягвате тяхната консумация.

3. Храни, които ви карат да се самообвинявате

Наближават празници. А евентуално по празниците или през почивните дни постоянно ви се случва да прекалите с бързите въглехидрати и други вкусотийки. Повече сладки, безалкохолни питиета, по-големи порции, повече тестени изделия…

И точно, тъй като знаете, че несъразмерният банкет ще навреди на задачите ви, във вас се заражда възприятие за виновност и се пробвате по-късно да компенсирате преяждането с доста строга диета и повече физически извършения.

И по този начин до идващите почивни дни – когато още веднъж прекалите с храната. А след това цикълът се повтаря...

Няма нищо неприятно в това да похапнете нещо, което ви изкушава, стига да го консумирате в лимитирани количества. А и даже да прекалите, не ви поучавам по-късно незабавно да залитате в другата прекаленост и да се подлагате на невъзможни диети и физически тренировки. Причината е, че внезапната смяна на хранителния режим по-скоро ще стресира организма и ще провокира отрицателен резултат за цялостния ви тонус.

4. Храни, които не можете да спрете да ядете

Тази точка ненапълно е обвързана с предходната. Има някои храни, които просто не можем да спрем да ядем. Дори да не изпитваме апетит, продължаваме да ядем още и още – тъй като са вкусни или тъй като не се задействат сигналите за контролиране на апетита в мозъка! Примерите са доста: чипс, мюсли, бисквити, пържени картофи, шоколад и други

Но любопитното е, че има и някои другояче здравословни храни, които попадат в тази категория. Един подобен образец са ядките. Всички знаем, че са потребни. Но са и доста калорични и би трябвало да се употребяват в лимитирани количества – към шепа дневно. Но в случай че би трябвало да сме почтени, никой не стопира на първата шепа, а едвам на втората, третата и така нататък

Ако във вашето меню има храни, на които просто не можете да се наситите, то най-добре се пробвайте да ги изключите напълно от хранителния си режим – за ваше положително е!

5. Храни, които в действителност не са храни...

Ако постоянно съм препоръчвал консумирането на зеленчуци, чисто месо, морски блага, потребни мазнини и умерени количества плодове, то съществуват и храни, които макар че се продват в магазинната мрежа, мъчно могат да бъдат категоризирани като същинска храна.

Например, високо-фруктозният царевичен сироп, модифицираното царевично нишесте, трансмазнините, изкуствените аромати и оцветители несъмнено не са нещо, което по натурален път е зародило в природата.

И макар, че огромните компании от хранително-вкусовата индустрия употребяват тези и още доста други съставки за основаването на по този начин наречените си „ храни ”, то те не са потребни за вашия организъм.

Компаниите ги употребяват, с цел да спестят пари, като в това време основават усет, наподобяващ същинската храна.

Разбира се, можете да избегнете сходни съставки като се ориентирате към потреблението на същински, пресни храни като плодове, зеленчуци и пресни меса и избегнете оптимално техните пакетирани и модифицирани други възможности.

В умозаключение

Може би тази публикация не беше тъкмо това, което очаквахте – не открихте тъкмо избран лист с храни, които да избягвате. Всъщност, това и целях да ви покажа със самата статия – една по-различна точка. Да, една храна може да се отразява добре на вас и вашия организъм, само че да не се отразява добре на ваш непосредствен. Или обратното – някои ваш другар ви се хвали по какъв начин някоя нова суперхрана му е помогнала да отслабне или да усъвършенства здравето си и решавате да я пробвате и вие, само че усещате, че това просто не е " вашата " храна... И двата сюжета са изцяло вероятни. Това е по този начин, тъй като всичко е самостоятелно и всеки е друг!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР