В тази част от документите на френското председателство, която е

...
В тази част от документите на френското председателство, която е
Коментари Харесай

Петър Колев: Във френското предложение ключов е двустранният Протокол с РСМ, чийто текст не е известен

" В тази част от документите на френското председателство, която е публикувана, точка трета препраща към най-важния документ от предлагането - двустранен протокол сред София и Скопие. Но този документ към момента не е прочут. Ние не знаем какво написа в него. Тоест във френското предложение е планувано подобен Протокол да бъде подписан и публично подписан сред Скопие и София, " сподели Петър Колев, ръководител на Граждански либерален съюз в РСМ по Bulgaria ON AIR.

По думите му в случай че го нямаме този протокол налице, не можем да кажем дали са предпазени българските 4 + 1 условия. " Този Протокол става част от преговорната рамка. Това са в действителност европейските гаранции, които България би трябвало да получи за настояванията, които има към Македония, " съобщи Колев.

" В текста, който е публикуван досега, не съумях да открия нищо по въпроси, свързани с общата ни история, нищо по въпроса, обвързван с измененията в просветителния развой в Македония. Това са основни неща. Ще ви кажа за какво. Защото по този начин, както стоят нещата, в случай че това е решението, което би трябвало да бъде признато или отхвърлено, ще стигнем до една обстановка, в която ние като македонски българи би трябвало да избираме сред това дали да бъдем българи и дали нашите деца или нашите дядовци да бъдат българи. А сега, в който нашите деца в учебно заведение изберат, че са българчета, в часовете по история ще учат по какъв начин те произлизат от един фашистки и татаро-монголски народ, който е главният зложелател на Македония. Този избор, пред който се изправяме, е безчовечен. Затова споделяме, че този пакет и всички тези претенции, които България ги е сложила - те вървят в целокупност. И може би тук е прозореца вяра, който се вижда - точка 3 от предлагането на Франция, която препраща към двустранния Протокол, който София и Скопие би трябвало да подпишат. Без това съглашение - без този Протокол, френското предложение не е цялостно ", уточни Петър Колев.

По думите му от 4+1 условия, едното изискване - това за регистриране на българите в Конституцията, в публикувания текст е заложено с дефиниция, близка до предстоящата. Този въпрос е изваден отвън този Протокол, тъй като е отвън пътната карта, за която години наред е разговаряно сред Скопие и София, споделя Колев.

" Ако останалите 4 условия не са планувани в този двустранен Протокол, в тази прословута пътна карта, тогава това решение изобщо не дава отговор на националните ползи, които има България и значително изобщо не дава отговор на ползите и настояванията, които имаме ние македонските българи. Но аз въпреки всичко няма изрично да показвам мнение по този въпрос, тъй като чакам да забележим първо какъв е този двустранен Протокол и какво съдържа той. Аз съм уверен, че българската дипломация се стреми да успее да подсигурява всички тези претенции, които има България по този начин, че те да станат част от европейската преговорна рамка за Северна Македония, може би тъкмо в този двустранен Протокол. Но не мога да предсказвам дали ги има или ги няма. Като гледаме предлагането, ние тези неща не ги виждаме, което значи, че има какво да се работи по това предложение и има неща, които би трябвало в допълнение да бъдат планувани, с цел да има една ясна европейска гаранция, че това, което желаеме в разногласието със Скопие, ще бъде осъществено. Знаете, една от главните неточности на Договора за добросъседство беше това, че това е един контракт, в който има единствено положителни планове и стремежи нещо да се случи някъде в бъдещето, само че няма никакви периоди. Точно по тази причина стигнахме до тази задънена улица, " разяснява Петър Колев.

По думите му френското предложение е крачка напред, само че има още значими неща, които би трябвало да бъдат изяснени. Двустранния протокол, който би трябвало да бъде подписан сред Скопие и София е тази прословута пътна карта, която споделя по кое време и по какъв начин ще бъдат направени измененията в Македония.

" Аз не мога да схвана за какво българската страна не употребява едно цяло ведомство и го заобикаля там, където са най-опитните и квалифицираните българи в областта на дипломацията. Аз съм уверен, че в Народното събрание има изключителни специалисти по външна политика. Но елитът на българската дипломация се намира във Външно министерство и не мога да схвана за какво български държавници заобикалят институция, която с парите на данъкоплатците се устоя, с цел да бъде най- готова и да може да отговори в тези условия на тези сложени въпроси. Защо се заобикаля Министерството на външните работи? Защо ние като българи, в това число и тези, които живеем в Македония, да не може да се опрем на експертната оценка на специалистите в Министерството на външните работи? Може би някой се пробва да изготви някаква друга позиция по този въпрос? Някой се пробва да направи нещо по-различно и знае, че тези българи, почтени дипломати няма да го одобряват? Защо се заобикаля да се чуе мнението на Министерство на външните работи? Затова чакам, че по този въпрос в скоро време ще чуем и позицията на българската дипломация, тъй като това ще ни помогне да изградим вярна преценка за това, което се случва сега, " разяснява Петър Колев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР